چگونه یک مشاور کانون ارزیابی برای سازمانمان انتخاب کنیم؟
در حوزه مدیریت منابع انسانی زمینههای متفاوتی وجود دارد که سازمان تصمیم به استفاده از خدمات مشاور بیرونی میگیرد، کانونهای ارزیابی از جمله حوزههایی است که استفاده از مشاور بیرونی در آن توصیه میشود. افراد محققی مثل کلیو فلچر و نیل اندرسون اشاره دارند که استفاده گسترده از کانونهای ارزیابی به موارد غریبی منجر شده است، آنها به مواردی مثل فقدان آموزش ارزیابها، عدم طراحی مناسب کانون و عدم ارتباط روشن تمرینها و معیارها اشاره کردهاند و این بدین معناست که به مشاور نیاز است، البته وجود مشاور به تنهایی درستی امور را تضمین نمیکند و بدیهی است که مشاوران نیز از کیفیت متفاوتی برخوردارند.
در این مقاله نحوه ارزیابی و انتخاب مشاوران کانون ارزیابی توضیح داده شده است.
مشاور کانون ارزیابی چه کمکی به سازمان میکند؟
نحوه انتخاب و استفاده از مشاور، بستگی به علاقه و توانمندی سازمان برای انجام مراحل مختلف طراحی و اجرای کانون ارزیابی دارد. درگیر کردن مشاور از همان ابتدا مزایایی دارد، فرض کنید مشاور تجربه خوبی داشته باشد، به این ترتیب میتواند تمام فرآیند را هدایت کند و از وجود رویکردی منسجم و یکپارچه مطمئن باشید.
اگر برای نخستین بار است که تصمیم به استقرار و اجرای کانون ارزیابی در سازمانتان گرفته اید، پیشنهاد ما سپردن کل فرآیند طراحی و استقرار به مشاور و قراردادن تیمی از سازمان در کنار مشاور برای انتقال دانش و تجربه به سازمان برای بهره گیری از آن در دورههای آتی میباشد.
اگر در زمینههایی توانمندی دارید به دنبال مشارکت حداقلی مشاور هستید بر حسب توانایی سازمان میتوانید از آنها برای هر یک از مراحل زیر استفاده کنید:
- طراحی مدل شایستگی و مصادیق رفتاری شایستگیها
- طراحی ابزارها و تمرینها
- اجرای آموزش ارزیابها
- طراحی کانون ارزیابی/ توسعه
- ارزیابی(بهرهگیری از ارزیابان بیرونی)
- مدیریت کانون ارزیابی
- راهبری بحث ارزیابها(Wash-up)
شاخصهای انتخاب مشاور کانون ارزیابی
مهمترین مساله در بهرهگیری از مشاور، اطمینان از کفایت دانش و تجربه وی در این حوزه است. به خصوص زمانی که شما به عنوان مشتری در این حوزه در ابتدای راه هستید و دانش کمی دارید، توجه به موارد زیر میتواند در انتخاب مشاور مفید باشد.
- چند سوابقی در زمینه کانون ارزیابی دارد؟
- کارهای آنها کانون ارزیابی بوده است یا کانون توسعهای؟ چه تفاوتی میان آنها قائل هستند؟
- چه برنامهای برای پرورش ارزیابان درون سازمانی دارد؟
- برای چه شرکتهایی کار کرده است؟
- مراحل پیادهسازی کانون ارزیابی را چگونه شرح میدهد؟
- برای ارزیابها چه کسانی را پیشنهاد میکنند؟ نسبت ارزیاب به شرکت کننده را چه عددی میداند؟ برای انتخاب ارزیاب ها چه معیارهایی دارند؟
- چه کتابها و منابعی برای آشنایی شما با کانون ارزیابی توصیه میکنند؟
منابع معرفی شده سطح دانش آنها را از این حوزه مشخص میکند. مراقب باشید که آنها تنها مطالعات علمی نداشته باشند و کانون ارزیابی را به صورت عملی تجربه کرده باشند.
جمع بندی
در کشور ما با توجه به رشد روزافزون استفاده از کانونهای ارزیابی طی سالهای اخیر، آگاهی مدیران سازمانها از دستاوردها و خروجیهای مورد انتظار کانون اطمینان از کیفیت و اثربخشی فرآیند اجرای کانون توسط مشاور بیرونی یا افراد درون سازمان اهمیت بسزایی مییابد.
اجرای ضعیف یک کانون ارزیابی، نتایج منفی و غیرقابل جبران بسیار زیادی برای شرکتکنندگان و مدیران سازمانها به همراه داشته و این امر به شدت از اعتبار مراکز ارزیابی کاسته و مدیران سازمانهای ایرانی را نسبت به اثربخش بودن مراکز ارزیابی و توسعه دچار تردید مینماید.
اگر به خدمات مشاوره مدیریت منابع انسانی و یا مشاوره کانونهای ارزیابی و توسعه نیاز دارید خدمات مشاوره منابع انسانی آکادمی تخصصی مدیریت منابع انسانی را ملاحظه کنید.
منابع:
کتاب کانون ارزیابی بالانتاین و پوآ
تجربیات شخصی نویسنده در زمینه طراحی و اجرای کانونهای ارزیابی و توسعه
نویسنده: سونیا جلالی
درباره سونیا جلالی
من سونیا جلالی هستم، موسس آکادمی تخصصی مدیریت منابع انسانی، بیش از یک دهه در حوزه مدیریت منابع انسانی کارکردم و عناوین مختلفی را یدک کشیدم. از زمانی که مدیریت منابع انسانی را شناختم جایگزین بهتری برای آن پیدا نکردم که به بودن من معنا دهد، شناخت انسانها و پيچيدگیهاشون و كمك به آنها برای رشد و توسعه و موثر بودن شان در سازمان چيزی بود كه در پیاش بودم و يافتمش و رفته رفته خواندم و تجربه كردم و آموختم و لذت بردم و رشد کردم.
نوشته های بیشتر از سونیا جلالی
دیدگاهتان را بنویسید