مصاحبه گروهی چیست؟(+نمونه سوالات)
مصاحبه گروهی نوعی مصاحبه شغلی است که شامل یک یا گاهی چندین مصاحبه کننده است که به طور همزمان با بیش از یک داوطلب مصاحبه میکنند. این روش به کارفرمایان امکان میدهد تا نحوه تعامل داوطلبان با یکدیگر، مهارتهای ارتباطی و توانایی آنها برای کار گروهی را ارزیابی کنند. همچنین میتواند روشی کارآمد به منظور غربالگری تعداد بیشتری از متقاضیان در مدت زمان کوتاهتر باشد.
در این مقاله با مصاحبه گروهی، نمونه سوالات و مزایا و معایب آن آشنا میشویم و روش برگزاری مصاحبههای گروهی را خواهیم آموخت.
مصاحبه گروهی چیست؟
مصاحبه گروهی (Group Interview) روشی برای مصاحبه همزمان چندین کاندیدا برای یک شغل است. در این روش مصاحبه با چند داوطلب شغل به صورت همزمان انجام میشود. این شیوه مصاحبهگری به کارفرمایان اجازه میدهد تا مهارتها، تجربه و تناسب کلی کاندیداها را برای شغل، به روشی کارآمدتر ارزیابی کنند، به خصوص زمانی که چندین موقعیت شغلی خالی و محدودیت زمان وجود داشته باشد.
هدف از مصاحبه گروهی چیست؟
هدف از مصاحبه گروهی ارزیابی چگونگی کارکردن داوطلبان با دیگران، برقراری ارتباط موثر و تحلیل مهارتهای رهبری و حل مسئله آنهاست. این روش به کارفرمایان این امکان را میدهد که ببینند داوطلبان چگونه با یکدیگر تعامل میکنند که میتواند بینش ارزشمندی در مورد شخصیت، رفتار و سبک کاری آنها ارائه دهد.
این مقاله را هم مطالعه کنید: انواع مصاحبه در مدیریت منابع انسانی(راهنمای جامع)
تفاوت بین مصاحبه گروهی و مصاحبه پنلی
هنگامی که صحبت از مصاحبه با داوطلبان برای یک شغل میشود، مدیران استخدام میتوانند از چندین روش برای ارزیابی مهارتهای نرم و سخت داوطلبان استفاده کنند. دو مورد از رایجترین رویکردها، مصاحبههای گروهی و مصاحبههای پنلی هستند. بیایید نگاهی دقیقتر به تفاوتهای بین مصاحبههای گروهی و مصاحبههای پنلی و اینکه کدام یک برای سازمان شما مناسبتر است، بیندازیم.
همانطور که اشاره شد مصاحبه گروهی شامل یک یا گاهی چندین مصاحبه کننده است که به طور همزمان با بیش از یک داوطلب مصاحبه میکنند.
در مصاحبههای گروهی
- به طور معمول سوالات مشابهی از همه داوطلبان پرسیده میشود.
- مصاحبههای گروهی ممکن است شامل فعالیتها یا بحثهای گروهی باشد.
- مصاحبههای گروهی برای ارزیابی چندین داوطلب برای چندین موقعیت کارآمدتر هستند.
- مصاحبههای گروهی ممکن است از مصاحبههای پنلی کم ساختارتر باشند، که میتواند مقایسه عینی کاندیداها را دشوارتر کند.
در مقابل یک مصاحبه پنلی، گروهی از مصاحبهکنندگان به طور همزمان با یک داوطلب شغل مصاحبه میکنند.
در مصاحبههای پنلی
- مصاحبهکنندگان ممکن است در زمینههای مختلف تخصص داشته باشند و بر اساس آن سوال بپرسند.
- مصاحبههای پنلی به طور معمول بر پاسخهای فردی داوطلب تمرکز میکنند.
- مصاحبههای پنلی در صورت اجرای درست امکان ارزیابی عمیقتر هر داوطلب را فراهم کند.
- مصاحبههای پنلی برای کاندیدها ممکن است ترسناکتر باشد، زیرا آنها به جای یک یا دو نفر، با گروهی از مصاحبهکنندگان روبرو هستند.
برای آشنایی بیشتر با مصاحبه پنلی این مقاله را مطالعه کنید: مصاحبه پنلی چیست و چه کاربردی دارد؟
روش برگزاری مصاحبه گروهی
در ادامه مراحل اجرای مصاحبه گروهی را مرور میکنیم.
آماده سازی کاندیداها
قبل از برگزاری مصاحبه گروهی، کاندیداها را در مورد نوع مصاحبه مطلع کنید تا زمان کافی برای آمادگی داشته باشند. همچنین مدت زمان مصاحبه و نام مصاحبه کننده(ها) را به آنها اطلاع دهید.
شروع مصاحبه
فرایند مصاحبه گروهی می تواند برای شرکتکنندگان استرسزا باشد. با یک معرفی کوتاه از شرکت و توضیح فرآیند مصاحبه شروع کنید. سپس با درخواست از کاندیداها برای معرفی خود، فضا را کمی راحتتر کنید. در این مرحله، میتوانید بحث را غیررسمی نگه دارید تا همه احساس راحتی کنند. تبریک به کاندیداها را به خاطر عبور از مرحله غربالگری رزومه فراموش نکنید.
انتخاب سوالات
سوالاتی را انتخاب کنید که نیاز به پاسخهای منحصر به فرد داشته باشند تا کاندیداها تحت تاثیر یکدیگر قرار نگیرند. به عنوان مثال: “تجربه شما چگونه در این نقش به شما کمک میکند؟”
سوالاتی با پاسخ واضح درست یا غلط ممکن است برای افرادی که دیرتر در مصاحبه پاسخ میدهند، به دلیل اینکه نحوه تفکر شرکتکنندگان اول را شنیدهاند، برتری ایجاد کند.
نمونه سوالات مصاحبه گروهی
بعضی از سوالاتی که در مصاحبه گروهی استفاده میشود در ادامه آماده است که مصاحبهکنندگان میتوانند برای ارزیابی مهارتهای کار تیمی، رهبری، همدلی و روابط بین فردی کاندیداها، از آنها استفاده کند.
- به طور خلاصه سابقه کاری خود را شرح دهید و توضیح دهید که چگونه دوست دارید از نظر حرفهای پیشرفت کنید.
این سوال ساده در شروع مصاحبه کمک میکند تا مصاحبه شوندگان با جو و فضای مصاحبه آشنا شده و همچنین مصاحبه کنندگان هم شناختی از تک تک کاندیدها بدست آورند.
- تجربهای را به اشتراک بگذارید که مجبور شدید برای تکمیل یک کار، مهارت جدیدی یاد بگیرید؟
نشانه یک فرد مناسب، تمایل به رشد، تغییر و یادگیری مداوم است. این سوال نشان میدهد که او چقدر ابتکار عمل دارد و میتواند مهارتها و چالشهای جدید را بپذیرد.
- چه چیزی شما را به وجد میآورد و به شما انگیزه میدهد؟
این سوال اولویتها و انگیزههای متقاضی استخدام را برای شما روشن میکند و این که چقدر انگیزههای متقاضی با اولویتهای شغل و سازمان شما هماهنگ است.
این مقاله را هم مطالعه کنید: در مصاحبه استخدامی انگیزههای متقاضی را بسنجید.
- چگونه با تغییرات در تیم یا پروژه سازگار میشوید؟
این سوال میزان انعطافپذیری فرد را نشان میدهد. اینکه چقدر خوب میتواند با نیازها، اولویتها و ضرب الاجلهای در حال تغییر، سازگار شود. این سوال به شما میگوید که داوطلب اوضاع غیرمنتظره یا چالشهای ناگهانی را، چگونه مدیریت میکند.
- موقعیتی را شرح دهید که برای رسیدن به یک ضرب الاجل چالش برانگیز مجبور به همکاری با یک تیم بودید؟
این سوال نشان میدهد که فرد چقدر خوب در شرایط استرس زا با دیگران ارتباط برقرار و همکاری میکند. همچنین نشان میدهد که او در چنین شرایطی چگونه زمان خود را مدیریت میکند.
- چگونه با موقعیتی برخورد میکنید که با ایده یکی از اعضای تیم مخالف باشید؟
این سوال مهارتهای حل تعارض فرد و توانایی او برای کار سازنده با اختلاف نظرها و شخصیتهای متضاد را بررسی میکند.
- موردی را شرح دهید که در آن رهبری یک پروژه را برعهده گرفتید. نتیجه چه بود؟
این سوال نشان میدهد که آیا فرد میتواند در مواقع ضروری مسئولیت را بر عهده بگیرد، دیگران را رهبری کند و اطمینان حاصل کند که کارها انجام میشود.
- مثالی بزنید که چگونه در نقش قبلی خود به ایجاد یک محیط کاری مثبت کمک کردید؟
مهارت بالا و عملکرد عالی یک فرد به تنهایی کافی نیست. مهم است که فرد بتواند با دیگران ارتباط خوبی برقرار کند و در فرهنگ سازمانی شرکت جا بیفتد. این سوال به شما کمک میکند تا میزان مشارکت او در ایجاد یک محیط کاری مثبت را بسنجید.
- چگونه هنگام کار روی چندین پروژه، کارها را اولویت بندی میکنید؟
در محیطهای کاری کوچک، اولویتها و جدول زمانی به طور مداوم تغییر میکند و لازم است فرد انعطافپذیر باشد و بتواند به سرعت خود را با شرایط وفق دهد. این سوال به شما کمک میکند تا مهارتهای سازماندهی فرد و توانایی او برای برنامهریزی را درک کنید.
- چگونه با دریافت انتقاد سازنده برخورد میکنید؟
بازخورد فرصتی برای رشد است. فرد تا چه حد پذیرای بازخورد و انتقاد است؟ آیا آنها را میپذیرد یا پرخاشگری میکند؟ این سوال توانایی او برای تفکر در مورد خود و رشد شخصی و حرفهای را ارزیابی میکند.
این مقاله را هم مطالعه کنید: چگونه مصاحبه کنیم؟ (راهنمای مصاحبه کاری) (+ویدیو)
فعالیت گروهی
تفاوت اصلی مصاحبههای گروهی با سایر شیوههای مصاحبهگری انجام یک فعالیت یا تمرین گروهی به صورت مشارکتی توسط مصاحبه شوندگان است. برای فعالیتهای مصاحبه گروهی، مصاحبهشوندگان را به گروههای کوچکتر تقسیم کنید و به آنها یک فعالیت تیمی مانند حل معما، ساخت پازل یا لگو و یا ساختن یک سازه را اختصاص دهید. روی نتایج تمرکز نکنید، بلکه نحوه همکاری کاندیداها با یکدیگر، اولویتبندی وظایف و رسیدن به تصمیم را زیر نظر داشته باشید.
مهمترین تمایز مصاحبههای گروهی نسبت به سایر شیوههای مصاحبه این است که شرکتکنندگان به صورت گروهی یک فعالیت یا پروژه خاص را انجام میدهند. این فعالیت ممکن است شامل حل مسئله، ارائه پروژه، یا شبیهسازی واقعی موقعیتهای کاری باشد. این فعالیتها برای ارزیابی شایستگیهایی نظیر کار گروهی، توانایی مدیریت زمان و توانایی اجرای عملیات کاری مناسب است.
پایان مصاحبه
قبل از پایان مصاحبه گروهی، از کاندیداها بخواهید هر سوالی که دارند بپرسند. سپس از همه شرکتکنندگان برای وقتشان تشکر کنید و آنها را از مراحل بعدی مطلع سازید.
مزایای مصاحبه گروهی
بسیاری از شرکتها و سازمانها به دلیل مزایای آن، مصاحبههای گروهی برگزار میکنند. مصاحبه گروهی نسبت به مصاحبه انفرادی مزایای زیادی را ارائه میدهد. بنابراین، در اینجا برخی از مزایای مصاحبه گروهی آورده شده است.
۱) انتخاب سریع
این یک موقعیت برد-برد برای استخدام کنندگان و همچنین کاندیداها است. استخدامکنندگان میتوانند به سرعت کاندیداها را انتخاب و رد کنند که در نهایت باعث صرفهجویی در زمان میشود.
۲) شناخت شخصیت افراد
این مصاحبه به شما کمک میکند تا شخصیت یک داوطلب را درک کنید. اینکه او درونگراست یا برونگرا، چقدر قاطعانه میتواند نظر خود را در مقابل دیگران بیان کند، چگونه از آن دفاع میکند و چگونه دیگران را متقاعد میکند؟
3) برجسته کردن داوطلبان بالقوه
مدیران استخدام میتوانند کاندیداهای بالقوهای را که از بقیه متمایز هستند برجسته کنند. با داشتن گروهی از کارجویان با هم، شناسایی کسانی که مهارتها و ویژگیهای مهم برای شغل را دارند آسانتر میشود. علاوه بر این، مصاحبههای گروهی میتوانند به یک فرآیند پویاتر و تعاملی تبدیل شوند، زیرا کاندیداها میتوانند با یکدیگر تعامل داشته باشند و تواناییهای کار تیمی خود را به نمایش بگذارند.
4) مهارتهای ارتباطی
مصاحبه گروهی به داوطلبان امکان میدهد مهارتهای ارتباطی خود را به نمایش بگذارند. توانایی برقراری ارتباط موثر با دیگران، مهارتی ارزشمند در بسیاری از مشاغل است و مصاحبه گروهی فرصتی برای نشان دادن این توانایی فراهم می کند. کاندیداها میتوانند در بحثهای گروهی شرکت کنند، به طور فعال به دیگران گوش دهند و ایدههای خود را به طور واضح و مختصر بیان کنند.
معایب مصاحبه گروهی
مشابه سایر روشهای انجام مصاحبه، مصاحبه گروهی نیز معایبی دارد. در اینجا برخی از معایب مصاحبه گروهی آورده شده است.
۱) ایجاد رقابت سخت
در حین کار با گروه، احتمال رقابت سخت بیشتر است. ممکن است تصمیم گیری برای یک استخدام کننده در چنین آشوبی دشوار باشد. بنابراین این امر هم برای کاندیداها و هم برای استخدام کنندگان رقابت ایجاد میکند.
۲) کنترل بحث
ممکن است داوطلبان برای اینکه در بین هم گروهیهای خود متمایز شوند، تحت فشار کنترل بحث قرار بگیرند که میتواند یک محیط کاملاً رقابتی ایجاد کند که ممکن است نقاط قوت و ضعف هر نامزد را به درستی نشان ندهد.
۳) تحت الشعاع قرار دادن کاندیداها
ممکن است بعضی از داوطلبان به دلیل مهارت بالای ارتباطی بر مکالمه تسلط داشته باشند و از صحبت کردن کاندیداهای آرامتر جلوگیری کنند. این میتواند یک تجربه مصاحبه نامتعادل ایجاد کند و ارزیابی مهارتها و صلاحیتهای همه کاندیداها را برای مصاحبه کنندگان دشوار کند.
جمعبندی
مصاحبههای گروهی می توانند روشی کارآمد برای ارزیابی چندین کاندیدا در یک زمان باشند. با این حال، این شیوه مصاحبه همچنین میتوانند چالشبرانگیز باشند. با آمادگی و پیروی از نکات بالا، میتوانید شانس موفقیت خود را در برگزاری مصاحبه گروهی افزایش دهید.
اگر در حال حاضر در حوزه جذب و استخدام مشغول به کار هستید و یا آینده حرفهای خود را در این حوزه ترسیم کردهاید دوره آموزشی جذب و استخدام و مصاحبهگری حرفهای به شما دانش و مهارت لازم برای ایفای نقش به عنوان متخصص جذب و استخدام را میدهد.
نویسنده: سونیا جلالی
درباره سونیا جلالی
من سونیا جلالی هستم، موسس آکادمی تخصصی مدیریت منابع انسانی، بیش از یک دهه در حوزه مدیریت منابع انسانی کارکردم و عناوین مختلفی را یدک کشیدم. از زمانی که مدیریت منابع انسانی را شناختم جایگزین بهتری برای آن پیدا نکردم که به بودن من معنا دهد، شناخت انسانها و پيچيدگیهاشون و كمك به آنها برای رشد و توسعه و موثر بودن شان در سازمان چيزی بود كه در پیاش بودم و يافتمش و رفته رفته خواندم و تجربه كردم و آموختم و لذت بردم و رشد کردم.
نوشته های بیشتر از سونیا جلالی
دیدگاهتان را بنویسید