معرفی تمرین ایفای نقش در کانون ارزیابی (به همراه نمونه)
در کانونهای ارزیابی و توسعه از تمرینها و ابزارهای مختلف شبیه سازی شده برای شناخت میزان یک شایستگی در وجود یک فرد استفاده میشود. این تمرینات عبارتند از: کارگروهی، بحث گروهی، کارتابل، مطالعه موردی، تمرین نوشتاری، جستجوی اطلاعات و تصمیم گیری، ارائه مطلب و ایفای نقش.
در این مقاله تمرین ایفای نقش در کانون ارزیابی را معرفی میکنم و یک نمونه از این تمرین را نیز با هم مرور خواهیم کرد.
مفهوم کانون ارزیابی
کانون ارزیابی رخدادی است که در آن تعدادی داوطلب در مجموعه تمرینها یا آزمونها شرکت میکنند و توسط ارزیابان آموزشدیده، از نظر شایستگیها، ارزیابی میشوند و نتایج در قالب گزارشات بازخورد در اختیار فرد و سازمان قرار میگیرد.
به بیان دیگر کانون ارزیابی یک رویكرد یا فرآیند شناخت است که بر شناخت شایستگیهای گروهی از افراد توسط تیمی از ارزیابان حرفهای تأکید دارد؛ به گونهای که در آن هر یک از شایستگیهای افراد، توسط ارزیابان و با استفاده از تمرینها و آزمونهای گوناگونی مورد بررسی قرار میگیرد.
پژوهشها نشان داده است که مجموعهای از تکنیکها و ابزارها برای ارزیابی و انتخاب، کاراتر از آن است که تنها به یک روش اکتفا شود و کانونهای ارزیابی به دلیل استفاده از شبیه سازیها و تمرینهای چندگانه دارای قابلیت اعتبار و پیش بینی بالایی در فرایندهای استخدام، ارتقا و جانشینپروی هستند.
اگر با کانونهای ارزیابی آشنا نیستید مطلب تجربه یک روز حضور در کانون ارزیابی از زبان یک مدیر فروش را مطالعه کنید.
اساس کار کانونهای ارزیابی بهره گیری از ابزارها و تمرینات شبیهسازیست که طی آن داوطلب رفتارهای مرتبط با شغل را بروز میدهد و ارزیابان، داوطلبین را مشاهده میکنند و بر اساس اصول ارزیابی به شایستگیهای آنها امتیاز میدهند.
انواع تمرینها در کانون ارزیابی
تمرینها در کانون ارزیابی به سه دسته تمرینهای انفرادی، تمرینات تعاملی دو نفره و تمرینات گروهی تقسیم بندی میشوند.
تمرینهای انفرادی:
شامل کارتابل، مطالعه موردی، تمرین نوشتاری
تمرینهای تعاملی دو نفره:
شامل ایفای نقش، ارائه مطلب، جستجوی اطلاعات و تصمیم گیری
تمرینات گروهی:
بحث گروهی و کار گروهی
با کمک ماتریس شایستگی/ ابزار در کانونهای ارزیابی مشخص میکنیم که از کدامیک از ابزارها و تمرینها برای سنجش شایستگیهای داوطلبین استفاده خواهیم کرد.
در این مقاله تمرین ایفای نقش را معرفی میکنم و در مقالات آتی به معرفی سایر تمرینها خواهیم پرداخت.
این مقاله را هم مطالعه کنید: جانشین پروری چیست؟(راهنمای کامل مدیران منابع انسانی)
معرفی تمرین ایفای نقش
تمرین ایفای نقش(Role Play) یکی از تمرینات شبیهسازی شده تعاملی و بسیار قوی در کانونهای ارزیابی است.
ایفای نقش یک گفتگوی شبیهسازی شده است كه در آن ارزیابی شونده با فرد دیگری كه نقش کارمند، مشتری و… را ایفا میكند، به گفتگو میپردازد و طی این گفتگو از نظر شایستگیها ارزیابی میشود. بنابراین برای اجرای این تمرین ما به سه نفر نیاز داریم، ارزیاب، ارزیابی شونده و ایفاگر نقش
ارزیابی شونده
فردی که تمرین را اجرا میکند و قرار است شایستگیهایش طی تمرین مورد مشاهده و ارزیابی قرار گیرد. در این تمرین باید از شرکت کننده بخواهیم خودش باشد و رفتار واقعی خود را بروز دهد.
ارزیاب
فردی که رفتار و شایستگیهای ارزیابی شونده را طی تمرین، مشاهده، ثبت و ارزیابی میکند.
این مقاله را هم مطالعه کنید: ارزیابان در طول یک کانون ارزیابی چه میکنند؟
ایفاگر نقش
نقش مقابل ارزیابی شونده را ایفا میکند که میبایست با اعتماد به نفس بوده و برای این تمرین آموزش دیده باشد.
این مقاله را هم مطالعه کنید: انواع مصاحبه در مدیریت منابع انسانی(راهنمای جامع)
نحوه اجرای تمرین ایفای نقش
در این تمرین سناریویی در اختیار شرکت کننده(ارزیابی شونده) قرار میگیرد و به وی اطلاعاتی در خصوص موقعیت مورد نظر و فردی که قرار است ملاقات کند داده میشود، فرصتی برای مرور اطلاعات سناریو و آمادگی به فرد داده و وی برای ایفای نقش آماده میشود. زمان اختصاص یافته به ایفای نقش بین 20 تا 60 دقیقه متغیر است.
موفقیت این تمرین تا حد زیادی به کیفیت عملکرد ایفاگران نقش بستگی دارد. رفتار و گفتههای آنها باید معتبر و منسجم باشد به همین دلیل معمولا سناریویی از چگونگی ایفای نقش در اختیار ایفاگران نقش هم قرار می گیرد و به آنها اطلاعات کلیدی داده میشود تا در مراحل کلیدی تعامل و به خصوص در مواجه با چالشها واکنش مناسب نشان دهند.
با کمک تمرین ایفای نقش در کانون ارزیابی میتوان شایستگیهایی نظیر مربیگری، مهارتهای ارتباطی، مشتری مداری، همدلی، مذاکره و متقاعد سازی، حل مساله و تصمیم گیری، مهارت ارائه بازخورد، توانایی توسعه دیگران و… را مورد ارزیابی قرار داد.
نمونه سناریو ایفای نقش
شما مدیر فروش یک شرکت تولید کننده مواد غذایی هستید. یکی از اعضای تیمتان درخواست کرده است که در جلسهای با وی ملاقات کنید. این فرد حدود 7 سال است که در بخش فروش شرکت شما مشغول به کار است و تاکنون دوبار برای اخذ سمت سرپرستی اقدام کرده اما در ارزیابیها موفق عمل نکرده و نتوانسته به سمت سرپرستی ارتقا پیدا کند.
ارزیابی وی توسط کانون ارزیابی خارج از سازمان برگزار شده و شما در فرایند ارزیابی وی دخالت نداشتهاید. عملکرد وی در 7 ساله گذشته در تیم شما همواره در سطح قابل قبول بوده است. البته شما احساس میکنید وی در برخی مهارتها مثل کار تیمی نیاز به توسعه دارد.
شما 20 دقیقه برای ایفای نقش مدیر فروش در این جلسه فرصت دارید.
این تمرین قابلیت سنجش شایستگی مربیگری، تاثیرگذاری و مهارتهای ارتباطی را دارد.
سخن آخر
تمرینهای شبیه سازی شده بنیان کانون ارزیابی هستند که میبایست توسط تیم خبره طراحی کانون، آماده شود. در این مقاله تمرین ایفای نقش در کانون ارزیابی را به عنوان یکی از قویترین و اثربخشترین تمرینات، معرفی کردم و نمونهای از آن را با شما به اشتراک گذاشتم.
در صورت علاقمندی به این موضوع میتوانید نمونهای از سایر تمرینهای مورد استفاده در کانون ارزیابی را در این لینک مشاهده نمایید.
منبع: دانش و تجربیات شخصی نویسنده
نویسنده: سونیا جلالی
درباره سونیا جلالی
من سونیا جلالی هستم، موسس آکادمی تخصصی مدیریت منابع انسانی، بیش از یک دهه در حوزه مدیریت منابع انسانی کارکردم و عناوین مختلفی را یدک کشیدم. از زمانی که مدیریت منابع انسانی را شناختم جایگزین بهتری برای آن پیدا نکردم که به بودن من معنا دهد، شناخت انسانها و پيچيدگیهاشون و كمك به آنها برای رشد و توسعه و موثر بودن شان در سازمان چيزی بود كه در پیاش بودم و يافتمش و رفته رفته خواندم و تجربه كردم و آموختم و لذت بردم و رشد کردم.
نوشته های بیشتر از سونیا جلالیمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
دوره های آموزشی مرتبط
دوره آموزشی جامعهپذیری کارکنان
دوره آموزشی پرورش متخصص حرفهای جذب و استخدام
دوره آموزشی طراحی و اجرای برند کارفرمایی
دوره آموزشی مصاحبهگری حرفهای
دوره آموزشی مصاحبه شایستگی محور
3 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالی بود
لطفا دوره های آنلاین را به اینجانب اطلاع رسانی کنید
عالی
کاربردی
اثربخش
عالی و موثر