اشتباهات یک مصاحبه استخدامی(ویدئو)
مصاحبه استخدامی یکی از اصلیترین مهارتهای مدیریتی ست. عجیب است که بسیاری از مدیران وقت کافی برای یادگیری یک مصاحبه اثربخش را ندارند اما به طور معجزه آسایی وقت و پول کافی برای تکرار مجدد اشتباهات استخدامی را دارند!
در این ویدئو یک جلسه مصاحبه استخدامی پر اشتباه را مشاهده میکنید. قبل از خواندن ادامه مطلب فیلم را با دقت دیده و سعی کنید مهارتهای مصاحبه گری خود را محک زده و اشتباهات مصاحبه استخدامی را پیدا کنید. سپس ادامه مطلب را مطالعه نمایید.
اشتباهات مصاحبه استخدامی
در ادامه من تعدادی از اشتباهات پر رنگ این مصاحبه استخدامی و همچنین راهکار بهبود آن را پیشنهاد دادهام، شما هم اگر اشتباهات بیشتری پیدا کردید در بخش نظرات به این لیست اضافه کنید.
اول: نبود خوشامدگویی و عدم معرفی اعضای پنل در ابتدای جلسه
پیشنهاد: به داوطلب مصاحبه خوشامد بگویید، خودتان و سایر اعضای حاضر در جلسه را به طور کامل(نام و عنوان شغلی) معرفی کنید و ساختار و زمان مصاحبه را برای فرد توضیح دهید.
حتی اگر متقاضی آرام هم به نظر برسد، سطحی از استرس را در جلسه مصاحبه تجربه میکند. پس سعی کنید یخ فضای مصاحبه را با یک صحبت دوستانه بشکنید و او را کمی آرام کنید. میتوانید دقایق کوتاهی را صرف گفتگوی دوستانه و خودمانی با او کنید. همینطور به متقاضی بگویید که بعد از پایان سوالات شما، او هم میتواند هر سوالی درباره شغل و سازمان دارد بپرسد.
دوم: نبود آمادگی و هماهنگی بین اعضای پنل مصاحبه در مورد پرسیدن سوالات
پیشنهاد: قبل از برگزاری مصاحبه به شکل پنلی میبایست اعضای پنل با یک جلسه هماهنگی برگزار کنند و مشخص کنند:
– کدام مصاحبه کننده باید اول صحبت کرده و مصاحبه را معرفی نماید؟
– چه کسی قرار است یادداشتبرداری کند؟ آیا در حالی که یک مصاحبه کننده در حال صحبت کردن است، مصاحبه کننده دیگری یادداشت بر میدارد؟ یا این که هر مصاحبه کنندهای برای خود یادداشت برمیدارد؟
– هر یک از مصاحبه کنندهها چه موضوعها و یا حوزههایی را میپوشاند؟ و ترتیب پوشش این موضوعها و حوزهها از طرف آنها چگونه است؟
-چه کسی مصاحبه را جمع بندی و پایان میدهد؟
سوم: پرسیدن سوالات جهتدار
پیشنهاد: سوالات جهتدار بیمعنا و بیخاصیت هستند. زیرا متقاضیان فقط پاسخی را که فکر میکنند شما دوست دارید بشنوید میدهند. مثلا در پاسخ به سوال “مهارتهای ارتباطیت خوبه؟” انتظار چه پاسخی را داریم؟!
بهتر است به جای پرسیدن سوالات جهتدار در مصاحبه، این سوالات را به شکل شایستگی محور و باز مطرح کنیم مثلا “در مورد آخرین باری صحبت کن که تونستی فرد دیگهای رو به تغییر تصمیمش ترغیب کنی”
چهارم: نبود سوالات پیگیرانه سنجش شایستگیها برای کاوش عمیقتر تجربیات فرد
پیشنهاد: در مصاحبه شایستگی محور وقتی یک سوال باز و کلی مطرح می کنیم مثل “در مورد سخت گیرترین مشتری که داشتی صحبت کن” لازم است با سوالات پیگیرانه در عمق تجربه مطرح شده کنکاش بیشتری کنیم، مثلا “درباره ملاقات سخت خودت با مشتری بیشتر برام صحبت کن” یا “چطور به عصبانیت او واکنش دادی” یا “نحوه مواجه با این موضوع را مرحله به مرحله توضیح بده”، یا “جالبترین بخش این تجربه برای تو چه بود”؟
تشویق مصاحبه به بیشتر صحبت کردن و توضیح دادن فرصت مناسبی برای سنجش شایستگیهای مورد نیاز را فراهم می سازد. به کارگیری تکنیکهایی نظیر تکنیک STAR در مصاحبه شایستگی محور نیز برای بهبود این موضوع بسیار کمک کنندهست.(مشاهده فیلم نحوه بکارگیری تکنیک STAR در مصاحبه شایستگی محور)
پنجم: شروع کردن مصاحبه بدون دریافت بیوگرافی مختصری از فرد
پیشنهاد: بهتر است مصاحبه استخدامی با سوالات سادهتر بیوگرافی محور که حالت تاریخچهای و رزومهای دارند شروع شود مثل “درباره خودت صحبت کن”، یا “چه مسیر شغلی و تحصیلی را طی کردی”
پاسخ به این سوالات برای مصاحبه شونده راحتتر است همچنین به کاهش سطح استرس فرد کمک و امکان دریافت شناخت کلی از متقاضی را نیز فراهم میکند.
ششم: اشاره به مساله شخصی فرد مثل بیماری یا وجود دو فرزند با لحنی نامناسب
پیشنهاد: سوالات شخصی جزء سوالات ضعیف در مصاحبه استخدامی است که نه تنها اطلاعات قابل اتکایی را به ما نمیدهد بلکه سهم چشمگیری در ایجاد حس ناخوشایند در متقاضی استخدام و آسیب به برند کارفرمایی ما را نیز ایجاد میکند.(اگر به موضوع برند کارفرمایی علاقمند هستید مقاله برند کارفرمایی چیست و چگونه ساخته میشود را مطالعه فرمایید)
هفتم: نبود ارتباط چشمی کافی با مصاحبه شونده و زبان بدن نامناسب مصاحبه کنندهها
پیشنهاد: مصاحبه کنندگان نباید خسته و بیحوصله، با عجله و با گارد دفاعی به نظر برسند، توصیه شده است که ارتباط چشمی حداقل در بیش از 50 درصد زمان مصاحبه با متقاضی حفظ شود. همچنین لحن و زبان بدن مثبت ما در شکل گیری یک ارتباط موثر، در طی جریان مصاحبه بسیار تاثیرگذار است.
هشتم: فضای شلوغ و نا آرام مصاحبه
پیشنهاد: مصاحبه استخدامی یک ارتباط انسانیست که نیاز به فضای فیزیکی و روانی آرام دارد، هر چقدر مصاحبه در محیطی دوستانهتر، غیررسمیتر و بدون اعمال قدرت مصاحبه کنندگان برگزار شود شانس دریافت اطلاعات بیشتر و صحیحتر از متقاضی استخدام بالاتر میرود.
نهم: توضیح ندادن در مورد شغل و انتظارات
پیشنهاد: در مصاحبه استخدامی در مورد شغل، تیمی که فرد قرار است با آنها کار کند و سازمان توضیحات کافی را به متقاضی بدهید، فراموش نکنید که مصاحبه قرار است به تصمیم گیری دو طرف گفتگو(سازمان و متقاضی استخدام) کمک کند. بنابراین لازم است در مورد ساختار و نیازمندیهای شغل و سازمان به داوطلب استخدام، اطلاعات مورد نیاز و کافی برای تصمیمگیری بهتر را ارائه کنید.
دهم: نبودن جمع بندی در انتهای مصاحبه و مشخص نشدن نحوه اطلاع رسانی نتیجه
پیشنهاد: در پایان مصاحبه از متقاضی بخاطر حضورش تشکر کنید و حتما در پایان مصاحبه به فرد فرصت دهید سوالاتش را در مورد شغل و سازمان از شما بپرسد و همچنین به وی اطلاع دهید که چگونه و در چه زمانی نتیجه مصاحبه را به اطلاع او خواهید رساند. افراد را در انتظار شنیدن نتایج مصاحبه رها نکنید.
سخن آخر این که مصاحبه استخدامی یک علم دقیق نیست. انسانها بسیار پیچیدهاند و حتی خبرهترین مصاحبه کنندگان نیز گاهی تصمیم اشتباه میگیرند، فراموش نکنیم مصاحبهگری هم یک مهارت است و مثل هر مهارت دیگری نیاز به شکیبایی و تمرین دارد تا رفته رفته در آن خبره شوید و بتوانید مناسبترین فرد را برای مشاغل سازمانتان انتخاب کنید.
اگر به توسعه مهارتهای مصاحبه گری خود علاقمند هستید دوره آموزشی مصاحبه گری حرفهای برای شما مفید خواهد بود.
نویسنده: سونیا جلالی
منبع:
دانش و تجربیات شخصی نویسنده در مصاحبههای استخدامی
درباره سونیا جلالی
من سونیا جلالی هستم، موسس آکادمی تخصصی مدیریت منابع انسانی، بیش از یک دهه در حوزه مدیریت منابع انسانی کارکردم و عناوین مختلفی را یدک کشیدم. از زمانی که مدیریت منابع انسانی را شناختم جایگزین بهتری برای آن پیدا نکردم که به بودن من معنا دهد، شناخت انسانها و پيچيدگیهاشون و كمك به آنها برای رشد و توسعه و موثر بودن شان در سازمان چيزی بود كه در پیاش بودم و يافتمش و رفته رفته خواندم و تجربه كردم و آموختم و لذت بردم و رشد کردم.
نوشته های بیشتر از سونیا جلالیمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
دوره های آموزشی مرتبط
وبینار چطور یک فرد حرفهای در حوزه مدیریت منابع انسانی شویم؟
دوره آموزشی طراحی و اجرای برند کارفرمایی
دوره آموزشی مصاحبهگری حرفهای
دوره آموزشی مصاحبه شایستگی محور
دوره جامع مدیریت منابع انسانی
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
با سلام ؛ ضمن تشکر از مطالب بسیار جالب و جذاب شما ؛ به نظرم خیلی خوب بود که مصاحبه استخدامی را در فرهنگهای مختلف سازمانی معرفی می کردید ؛ و نگاه افراد مختلف در فرهنگهای فرد مداری و جمع گرایی را مورد بررسی قرار میدادین و در انتهای مصاحبه مشخص میشد که کارفرما فرد مورد مصاحبه شونده را به این دلایل پذیرفته و به این دلایل نپذیرفته که بسیار سبب روشنگری بیشتری میشد.با سپاس