اشتباهات رایج مدیران منابع انسانی

همه ما اشتباه میکنیم. اگر مدیر منابع انسانی هستید حتما اشتباهاتی را که طی دوران شغلی خود انجام دادهاید، به یاد میآورید. اگر چه اشتباه کردن سخت و دردناک است اما ما از اشتباهات خود بسیار یاد میگیریم و این اشتباهات نه چندان دوستداشتنی، نقش مهمی در توسعه شغلی ما دارند. اشتباهات به ما یاد میدهند که چه اقداماتی را انجام ندهیم و در نتیجه مسیر موفقیت را به ما نشان خواهد داد. در این مقاله، بر اساس سالها تجربه کار با مدیران منابع انسانی، به 12 اشتباه رایج مدیران منابع انسانی و راهحلهای مواجهه با آنها پرداختهم. پس تا انتهای مقاله همراه من باشید.
اشتباهات مدیران منابع انسانی
مدیران منابع انسانی نقش بسیار حیاتی در موفقیت یک سازمان ایفا میکنند. با این حال، مانند هر حوزه دیگری، این حوزه نیز با اشتباهات رایجی روبهرو است که میتواند تأثیرات منفی بر عملکرد سازمان داشته باشد. در ادامه تعدادی از مهمترین و پرتکرارترین اشتباهات مدیران منابع انسانی و نحوه مواجه با آن را با هم مرور میکنیم.
1- عدم هماهنگی با استراتژی کلان سازمان
یکی از اشتباهات رایج مدیران منابع انسانی، عدم هماهنگی با استراتژیهای کلان سازمان در طراحی فرایندهای منابع انسانی است. این اشتباه میتواند منجر به تمرکز واحد منابع انسانی بر اهداف و اولویتهای اشتباه شده و زمان و هزینه سازمان را هدر دهد.
به طور مثال سازمانی که استراتژی کلان مدیریت هزینه و حفظ وضع موجود را دارد، نمیتواند بودجه زیادی را به آموزشهای خارج از سازمانی اختصاص دهد و استراتژی آموزش این شرکت میبایست شامل روشهای کم هزینهتر مثل یادگیری در گروه، آموزشهای داخلی و غیره شود. حال مدیر منابع انسانی را تصور کنید که بدون توجه به استراتژیها و نیازهای سازمان در سطح کلان، استراتژی آموزش را با تاکید بر اختصاص بودجه زیاد به آموزشهای خارج سازمانی طراحی میکند که نتیجه آن هدررفت منابع است.
بنابراین مدیران منابع انسانی باید به صورت مستمر با مدیران ارشد تعامل داشته باشند و به دقت استراتژیهای کلان سازمان را بررسی کنند و برنامههای منابع انسانی را متناسب با آن تنظیم کنند.
2- عدم تعادل بین حمایت از کارکنان و سازمان
یک مدیر منابع انسانی باید در مرز بین حمایت از کارمندان و اهداف شرکت حرکت کند. یکی از بزرگترین اشتباهات مدیران منابع انسانی بیش از اندازه مشتاق بودن برای راضی کردن مدیریت و یا بالعکس بیش از اندازه حامی کارکنان بودن بدون درنظر گرفتن منافع سازمان است. مدیران منابع انسانی مسئول توجه به نیازها و خواستههای کارکنان و حمایت از آنها هستند، اما توجه به اهداف شرکت هم باید در اولویت قرار بگیرد.
مدیر منابع انسانی باید بتواند بین دو نقش شریک استراتژیک و حامی کارکنان تعادل برقرار کرده و به گونهای عمل کند که منافع سازمان و کارکنان همزمان محقق شود.
3- ترکیب نادرست تیم منابع انسانی
یک ترکیب نادرست تیم منابع انسانی میتواند تأثیرات جدی بر روی اجرای استراتژیهای سازمانی بگذارد. مدیران باید توجه داشته باشند که تیم منابع انسانی سازمان، بهطور متعادلی از افراد با تجربه و تازهکار تشکیل شده باشد. اعضای تیم، دانش تخصصی منابع انسانی را دارا بوده و همچنین حتما به شایستگیهای کلیدی متولیان منابع انسانی مثل ارتباطات، نتیجه گرایی، مسئولیتپذیری و یادگیرندگی مجهز باشند.
این مقاله را هم مطالعه کنید:۸ دلیل اصلی خروج کارکنان از سازمان
4- عدم آموزش مناسب مدیران در خصوص مدیریت منابع انسانی
یکی از اشتباهات رایج مدیران منابع انسانی در سازمانها این است که نقش مدیریت منابع انسانی را فقط در قالب تیم منابع انسانی سازمان میبینند. در حالی که در واقعیت همه مدیران سازمان مدیر منابع انسانی هستند و لازم است هر یک از مدیران ما این توانایی را داشته باشند تا در کنار نقش تخصصی خود، جنبههای مختلفی از نقشهای مدیر منابع انسانی نظیر، ارزیابی و استخدام، آموزش و توسعه، مدیریت عملکرد، ایجاد انگیزه و … را ایفا نمایند.
بدون ایفای نقش مدیریت منابع انسانی سایر مدیران سازمان، واحد منابع انسانی در انجام رسالت خود موفق نخواهد بود و این موضوع آموزش مدیران سازمان در حوزه مدیریت منابع انسانی را به یک ضرورت تبدیل میکند.
5- اجرای فرآیندهای منابع انسانی بدون اندازهگیری و ارزیابی
طراحی و پیادهسازی فرآیندها بدون ارزیابی مداوم میتواند منجر به اتلاف زمان و انرژی شود. به طور مثال مدیر منابع انسانی که فرایند استخدام را مستقر کرده اما نمیتواند ارزیابی کند که آیا این فرایند درست و اثربخش کار میکند یا خیر؟ کدام کانالهای کارمندیابی موثرتر عمل میکنند؟ زمان استخدام چقدر است؟ هزینه هر استخدام چقدر است؟ وضعیت کیفیت استخدام چقدر انتظارات را محقق کرده است؟
مدیران منابع انسانی باید بهطور دقیق و با تعیین مهمترین شاخصهای کلیدی مدیریت منابع انسانی فرآیندها را ارزیابی کرده و بهبودهای لازم را اعمال کنند.
6- باور به همه چیز دادن بودن
یکی دیگر از بزرگترین اشتباهات مدیران منابع انسانی تصور همهچیزدان بودن و ایفای نقش دانای کل در سازمان است. لازم نیست شما برای هر مسالهای فورا جواب داشته باشید. زمان گذاشتن برای یادگیری بهتر از آن است که با توصیه اشتباهتان شرکت را در وضعیتی قرار دهید که دچار مشکل شود. به عنوان یک مدیر منابع انسانی باید در مقابل یادگیری فروتن بوده بر روی یادگیری و بهبود مداوم خود وقت بگذارید.
اگر به توسعه دانش حرفهای خود در حوزه مدیریت منابع انسانی علاقهمند هستید دوره جامع مدیریت منابع انسانی را مشاهده فرمایید.
7- کپی کاری رویههای منابع انسانی از سایر سازمانها
کپی کاری رویههای منابع انسانی از سایر سازمانها یک اشتباه متداول مدیران منابع انسانی است که ممکن است به دلیل تجربیات موفق سازمانهای دیگر یا مد و فراگیر بودن یک مدل، جذاب به نظر بیاید. اما رویههای منابع انسانی باید با توجه به نیازها و خصوصیات خاص شرکت و با توجه به فرهنگ، ساختار و هدفهای سازمانی تنظیم شوند. به طور مثال بسیاری از مدیران منابع انسانی دستورالعمل مدیریت عملکرد از یک شرکت دیگر را کپی و بدون اعمال تغییرات آن در سازمان خود اجرا میکنند.
کپی کاری بدون تنظیم مجدد و سازش با محیط سازمان به عدم موفقیت و عدم تأثیرگذاری این رویهها منجر میشود. بهتر است هر سازمان در ایجاد رویههای منابع انسانی از الگوهای موجود الهام بگیرد اما آنها را به گونهای سفارشی و بهصورت اختصاصی برای نیازهای خود اصلاح کند.
8- نادیده گرفتن فرهنگ سازمانی
چیزهای کمی در یک سازمان وجود دارند که به اندازه فرهنگ اهمیت دارند. فرهنگ یک شرکت به مثابه چسبی تمام اجزاء یک سازمان را به هم متصل میکند و نقش مهمی در تعاملات و هماهنگی داخل سازمان دارد. نادیده گرفتن این فرهنگ در طراحی اقدامات منابع انسانی، میتواند به اختلالات جدی منجر شود.
به طور مثال سازمانی را در نظر بگیرید که فرهنگ رسمی و جدی دارد، افراد در کار خود استقلال و آزادی عمل زیادی ندارند. به آنها گفته میشود که چنانچه با هر مساله تازهای رو به رو شدند آن را با سرپرست خود در میان بگذارند تا او راه حل آن را ارائه کند. اما مدیر منابع انسانی به اشتباه در شبکههای اجتماعی، برند کارفرمایی سازمان خود را با فرهنگ غیررسمی، جالب و پرتحرک، مبتنی بر آزادی عمل و خلاقیت معرفی میکند و این موضوع باعث جلب داوطلبانی متفاوت با فرهنگ سازمانی به شرکت میشود که در نهایت هم به دلیل همین عدم تناسب فرهنگی سازمان را ترک میکنند.
مدیران منابع انسانی باید به فرهنگ سازمانی توجه و در تصمیمگیریها و پیادهسازی فرایندها با این فرهنگ هماهنگی داشته باشند.
این مقاله را هم مطالعه کنید: معرفی مدلهای مدیریت منابع انسانی
9- عدم ارتباط انسانی کافی با کارکنان
یکی دیگر از اشتباهات رایج مدیران منابع انسانی این است که تمرکز زیادی روی علم منابع انسانی و طراحی علمی رویهها و فرایندها دارند و در این میان ارتباطات انسانی با کارکنان را نادیده میگیرند. مدیران منابع انسانی باید به نیازها، نگرانیها و انتظارات کارکنان گوش فرا دهند. فقدان ارتباط و یا ارتباط غیراثربخش ناسازگار میتواند به سوءتفاهم، کاهش انگیزه و بدبینی کارکنان نسبت به واحد منابع انسانی منجر شود.
مدیران منابع انسانی میبایست به نظرات کارکنان گوش دهند، جلسات باز و دورههای آموزشی در زمینه ارتباطات برگزار کنند و یک فضای باز برای ابراز نظرات و ایدههای کارکنان ایجاد کنند.
10- به اشتراکگذاری اطلاعات محرمانه
یکی دیگر از اشتباهات بزرگ مدیران منابع انسانی، به اشتراکگذاری اطلاعات محرمانه است. اینکه هر فردی باید تا چه حدی به اطلاعات دسترسی داشته باشد و چگونه اطلاعات کارکنان محافظت میشود، از وظایف مهم منابع انسانی است. مدیران منابع انسانی باید حریم شخصی کارکنان را حفظ کرده و از اطلاعات شخصی بهصورت مسئولانه استفاده کنند. هر گونه سوءاستفاده میتواند علاوه بر از دست رفتن اعتماد نسبت به واحد مدیریت منابع انسانی، به مشکلات حقوقی و شکایات از سوی کارکنان منجر شود.
11- عدم انعطافپذیری در مواجه با تغییرات
عدم انعطافپذیری نسبت به رویکردها و ابزارهای جدید ممکن است باعث شود که تیم منابع انسانی نسبت به تغییرات سازمانی ناکارآمد شود و توانایی سازمان در تطبیق با محیط تغییرپذیر را کاهش دهد. فرض کنید یک مدیر منابع انسانی فقط ارزیابی 360 درجه را در ارزیابی عملکرد میشناسد و به محض ورود به هر سازمانی، همین روش را پیاده کرده و در مقابل روشهای دیگر هم موضع سرسختانهای را اتخاذ میکند! قفل نشدن روی یک سیستم یا یک ابزار و ارائه فرصت برای یادگیری و کسب تجربه در مواجه با تغییرات نقش بسیار موثری در موفقیت واحد منابع انسانی ایفا میکند.
12- عدم آگاهی یا عدم بروز رسانی قوانین و مقررات
کسی انتظار ندارد که مدیر منابع انسانی همه چیز را بداند، اما اگر شما به عنوان مدیر منابع انسانی اطلاع کافی از قوانین منابع انسانی نداشته باشید، کسب و کار خود و خودتان را در معرض خطر قرار میدهید. همچنین تغییرات در قوانین و مقررات منابع انسانی امری طبیعی است و عدم بهروزرسانی میتواند به تداخلات حقوقی و مالی منجر شود. مدیران منابع انسانی باید بهروزرسانیهای متداول در حوزه قوانین کاری را دنبال کرده و سیاستها و فرآیندهای منابع انسانی را بهروز نگه دارند.
این مقاله را هم مطالعه کنید: CHROکیست و چه وظایفی بر عهده دارد؟
از اشتباهات خود یاد بگیرید
در کل، مدیریت منابع انسانی چالشبرانگیز است! لیست اشتباهات رایج مدیران منابع انسانی که در این مقاله ارائه شد ممکن است نگرانکننده به نظر بیاید، اما آگاهی نسبت به اشتباهات رایج و اصلاح کردن اشتباهات منابع انسانی قبل از اینکه به مشکلات جدی تبدیل شوند، میتواند شما را از سردردهای بیشمار نجات دهد و کسب و کار شما را محافظت کند. در پایان به یاد داشته باشید اگر نتوانید درباره اشتباهاتتان حرف بزنید هیچ چیز یاد نخواهید گرفت. این باعث میشود گمان کنید بینقص هستید، گمانی که بسیار خطرناک است. به خصوص در جایگاه مدیر اگر بتوانید اشتباهاتتان را گردن بگیرید، دیگران هم خواهند توانست و به این ترتیب است که کل سازمان فرایند یادگیری را طی میکند.
نویسنده: سونیا جلالی
درباره سونیا جلالی
من سونیا جلالی هستم، موسس آکادمی تخصصی مدیریت منابع انسانی، نزدیک به دو دهه در حوزه مدیریت منابع انسانی کارکردم و عناوین مختلفی را یدک کشیدم. از زمانی که مدیریت منابع انسانی را شناختم جایگزین بهتری برای آن پیدا نکردم که به بودن من معنا دهد، شناخت انسانها و پيچيدگیهاشون و كمك به آنها برای رشد و توسعه و موثر بودن شان در سازمان چيزی بود كه در پیاش بودم و يافتمش و رفته رفته خواندم و تجربه كردم و آموختم و لذت بردم و رشد کردم.
نوشته های بیشتر از سونیا جلالی
دیدگاهتان را بنویسید