چگونه به فردی حرفهای در حوزه مدیریت منابع انسانی تبدیل شویم؟(بخش سوم)
تاکنون در خصوص دو بعد حرفهایگری یعنی دانش حرفهای و مهارت حرفهای با هم گفتگو کردیم. اما آیا صرف داشتن دانش و مهارت حرفهای، از ما یک حرفهای میسازد؟ یا حرفهای گری ابعاد دیگری هم دارد؟
بسیاری از افراد سالهای زیادی را صرف توسعه دانش و مهارت حرفهای خود میکنند و انصافا هم افراد توانمندی در حرفه خود میشوند، اما هنگامی که با آن ها برخورد یا کار میکنیم، حس کار کردن با یک فرد حرفهای را نداریم. شاید ذکر یک مثال ساده از زندگی شخصی من به تبیین این موضوع کمک بیشتری کند، دختر نه ساله من سال گذشته به کلاس نقاشی میرفت که اتفاقا معلم نقاشی او از نظر استانداردهای دانش و مهارتی حرفه نقاشی، جایگاه بسیار مناسبی داشت، اما برای من بسیار جای تعجب داشت که هربار ده دقیقه زودتر کلاس را تمام میکرد، به بهانههای مختلف در مورد آموزشگاه و تیم مدیریتی آن بدگویی میکرد و رفتارهایی از این دست که برای من این بار معنایی را داشت که این فرد علی رغم دانش، تخصص و مهارت حرفهای، هرگز فرد حرفهای بشمار نمیآید.
ابعاد حرفهای گری
حرفهایگری ابعاد بسیار مهم دیگری علاوه بر دانش و مهارت دارد که در بخش پایانی این سلسله مقالات میخواهم در مورد آن و برخی مصداقهاش در حرفه مدیریت منابع انسانی کمی با هم صحبت کنیم. این ابعاد عبارتند از استقلال حرفهای، تعهد حرفهای و اخلاق حرفهای
استقلال حرفهای
استقلال حرفهای یعنی من به صورت مستقل تصمیم میگیرم که کاری درست است یا غلط و حتی اگر همه موافق یا مخالف باشند. علاوه برآن مسئولیت کاری که انجام دادم و تصمیمی که گرفتم را میپذیرم.
فرض کنید که من در شرکتی کارشناس منابع انسانی هستم. مدیر من اصرار دارد که در شرکت به منظور جانشین پروری، کانون ارزیابی و توسعه را راه اندازی کنیم. من میدانم که شرایط فعلی شرکت من زیرساختهای لازم را برای این پروژه ندارد، مثلا وقتی هنوز ساختارهای استخدام و آموزشی شرکت من درست شکل نگرفته، استفاده از ابزاری مثل کانون، بیشتر از اثربخشی به هدر رفت منابع منجر میشود، حال چه میکنم؟ بسیاری از ما وقتی در این موقعیت قرار میگیریم خیلی راحت با استفاده از عبارت من مامورم و معذور!، از زیر بار این مسئولیت شانه خالی میکنیم، با این استدلال که من که بهشون گفتم وقتی اصرار دارند از دست من کاری ساخته نیست!
مدیر من مسئول فکر کردن است و من مسئول اجرا کردن! اما باید بدانیم که این قبیل توجیه سازیها اگرچه ممکن است برای مدتی وجدان مرا آرام کند، اما در نهایت در نتیجه کار و اثراتی که برای سازمانم به همراه دارد من مسئول هستم و فرد حرفهای حتی اگر در کوتاه مدت این استقلال رای به نفع او نباشد، بهای این کار را پرداخته و مسئولیت رفتار و تصمیمات خود را بر عهده میگیرد.
تعهد حرفهای
معنای تعهد حرفهای یعنی این که من چقدر نسبت به خودم، به تیمم به سازمانم، به مشتریانم و … متعهد هستم. افرادی را در نظر بگیرید در همین حرفه ما، همین که پای درد دلشان می نشینی چنان الفاظی از جنس بدگویی در مورد سازمانی که در آن کار میکنند بکار میبرند که مردد میشوی اگر سازمانی که این فرد در آن کار میکند چنین ویژگیهایی دارد پس اگر آن را ترک نمیکند؟ جای بسی تعجب است.
من به عنوان یک متخصص منابع انسانی حرفهای تا زمانی که در سازمانی کار میکنم به اهداف و چشم انداز سازمان و تلاش برای محقق کردن آنها، به تیمی که با آن کار میکنم به منظور حفظ انسجام تیمی، به سازمانم در زمینه وفاداری به آن و دفاع از آن و مشتریانی که با آنها همنشین هستم متعهد میمانم.
من هرگز فرد حرفهای نخواهم بود اگر در سازمانی کار کنم اما همواره درصدد تخریب مدیران، ارزشها، همکاران، برند، مشتریان و… آن هستم.
اخلاق حرفهای
آخرین بعد حرفهایگری، اخلاق حرفهای است، اخلاق حرفهای اصول اخلاقی در زندگی حرفهای و مناسبات پیرامون آن است اخلاق حرفهای به دنبال مطالعه و درک مبانی ارزشها و الزامات حرفهای است. مبانی اخلاق حرفهای شامل، صداقت و راستگویی، انصاف و برابری، امانت داری، وفاداری و احساس مسئولیت اجتماعی است.
به طور مثال یک نمونه از مصادیق اخلاق حرفهای در حرفه ما حفظ اسرار مجموعهای است که با آن کار میکنیم، فرض کنید من به عنوان مشاور مدیریت منابع انسانی با سازمانهای مختلفی کار میکنم، ممکن است بسیار برای برخی مشتریان خوشایند باشد که من اطلاعاتی از سازمانهای دیگر در حوزههای مختلف مثل نرخ رضایت کارکنان، میزان پرداختیها و.. به آنها(به خصوص زمانی که رقیب هم هستند)بدهم، و احتمالا انجام این کار در کوتاه مدت برای من فرصتهای بیشتری هم خلق میکند، اما باید بدانم که این قبیل رفتارها مصداق بارز زیرپا گذاشتن اخلاق حرفه ایست و اگرچه ممکن است در کوتاه مدت منافعی برای من داشته باشد اما در دراز مدت تصویر یک فرد غیرحرفهای را از من خواهد ساخت.
سعی کردم در این سلسله مقالات با یادگیری از آموختههایم از فایل حرفهایگری در محیط کار محمدرضا شعبانعلی در خصوص ابعاد مختلف حرفهایگری در حرفه مدیریت منابع انسانی مصادیقی را پیدا کنم و امیدوارم سرنخهایی را برای دوستانی که در کنار هم برای حرفهای گری و حرفهای شدن در این حوزه تلاش میکنیم، مشخص کرده باشد.
بسیار خوشحال میشوم شما هم اگر مصادیقی از رفتار حرفهای در حوزه مدیریت منابع انسانی دارید در قسمت نظرات با من و دیگر دوستان به اشتراک گذارید تا در کنار هم قدمهای کوچکی در جهت توسعه حرفهایگری در حرفه مدیریت منابع انسانی برداریم.
اگر در حال حاضر در حوزه مدیریت منابع انسانی مشغول به کار هستید و یا آینده حرفهای خود را در این حوزه ترسیم کردهاید دورههای آموزشی مدیریت منابع انسانی را مشاهده فرمایید.
منابع:
فایل صوتی حرفهایگری در محیط کار/ محمدرضا شعبانعلی/ متمم
تجربیات شخصی نویسنده در حرفه مشاوره مدیریت منابع انسانی
نویسنده: سونیا جلالی
درباره سونیا جلالی
من سونیا جلالی هستم، موسس آکادمی تخصصی مدیریت منابع انسانی، بیش از یک دهه در حوزه مدیریت منابع انسانی کارکردم و عناوین مختلفی را یدک کشیدم. از زمانی که مدیریت منابع انسانی را شناختم جایگزین بهتری برای آن پیدا نکردم که به بودن من معنا دهد، شناخت انسانها و پيچيدگیهاشون و كمك به آنها برای رشد و توسعه و موثر بودن شان در سازمان چيزی بود كه در پیاش بودم و يافتمش و رفته رفته خواندم و تجربه كردم و آموختم و لذت بردم و رشد کردم.
نوشته های بیشتر از سونیا جلالی
دیدگاهتان را بنویسید