موردکاوی در مصاحبه چیست؟ (+نمونه)

مصاحبه استخدامی یک هدف عمده دارد و آن فراهم کردن فرصت برای مصاحبهگر و متقاضی شغل برای به دست آوردن اطلاعاتی که جهت اخذ بهترین تصمیم به آن نیاز دارند.
مصاحبه بر اساس هدف، به شکلهای مختلف قابل انجام است، به طور مثال مصاحبه بیوگرافی محور، مصاحبه شایستگی محور، مصاحبه موقعیتی و …
اما برخی شرکتها پا را فراتر گذاشته و با استخدام از طریق مورد کاوی در مصاحبه که مصاحبه موردی هم نامیده میشود برای مشاغل استراتژیک، درک عمیقتری از متقاضی و این که چگونه با مسائل مواجه میشود به دست میآورند. در این مقاله موردکاوی در مصاحبه را مورد بررسی قرار میدهیم.
مورد کاوی در مصاحبه چیست؟
مورد کاوی در مصاحبه یا مصاحبه موردی (Case Interview) روشی است که متقاضی را در معرض یک سناریو و مشکل کسب و کار، مشابه مواردی که در شغل با آنها روبرو میشود قرار میدهیم. این سناریو اغلب شامل وضعیتی از کسب و کار است و فرد باید پیشنهادات و نظراتی در رابطه با شرایط حاضر بدهد. به طور معمول در این روش چند دقیقهای زمان در اختیار فرد قرار میگیرد تا اطلاعات داده شده را تحلیل و سپس پاسخ را ارائه نماید. از متقاضی انتظار میرود که حداقل یک راه حل مناسب برای حل مشکل ارائه دهد؛ و مصاحبهگران میتوانند ببینند که یک متقاضی چگونه با یک مشکل مواجه میشود؟
به طور مثال فرض کنیم که هدف استخدام مدیر بازاریابی است، مصاحبهگر ویژگیهای عمومی یک صنعت و مشتریان آن را برای متقاضی شرح میدهد و بعد به طور مثال از متقاضی میپرسد که از چه روشی برای عرضه یک محصول جدید به بازار استفاده خواهد کرد؟ نوع توضیحات متقاضی توان وی را در تحلیل مساله و تشخیص راه حلهای ممکن نشان میدهد.
سه ویژگی استفاده از مورد کاوی در مصاحبه
این مصاحبه سه ویژگی عمده دارد:
1- تا حد امکان به شرایط واقعی نزدیک میشود و فرصتی است که میتوان توانایی ذهنی فردی با آمادگی کم یا بدون آمادگی را سنجید.
2- به متقاضیان کمک میدهد که درک بهتری از شغل به دست آورند.
3- شایستگیهای نظیر تفکر استراتژیک، توانایی تجزیه و تحلیل و قضاوت، حل مساله و تصمیم گیری، تفکر منطقی، گوش دادن فعال، پرسش گری و…را مورد ارزیابی قرار میدهد.
برخی از موضوعاتی که میتواند برای نوشتن یک سناریو مورد کاوی کاربردی باشد عبارتند از: راه اندازی یک خط تولید جدید، انتخاب یک تامین کننده مناسب، بهبود برند یک سازمان، نحوه پاسخ به یک تهدید رقابتی و…
این مطلب را هم مطالعه کنید: راهنمای کامل تستهای شخصیتشناسی در استخدام+معرفی۴ تست رایج
اهداف و اهمیت مورد کاوری در مصاحبه
مورد کاوی در مصاحبه بیشتر در مورد متقاضیان پستهای مهم مورد استفاده قرار میگیرد به طور مثال زمانی که قرار است یک مدیر کارخانه و یا یک مشاور را استخدام کنید.
مورد کاوی در مصاحبه به دلایل متعددی اهمیت دارد:
1. ارزیابی مهارتهای علمی و تحلیلی
این نوع مصاحبهها به ارزیابی مهارتهای تحلیلی و علمی شما در حل مسائل مرتبط با صنعت یا شغل مورد نظر میپردازد. اینکه چگونه با یک مسئله پیچیده روبرو میشوید و چگونه از منطق و تفکر تحلیلی برای رسیدن به راهحل استفاده میکنید، از اهمیت بالایی برخوردار است.
2. بررسی مهارتهای ارتباطی
موردکاوی در مصاحبه نشاندهنده میزان توانایی شما در ارتباط با دیگران و توضیح روش تفکر و ایدههای خود است.
3. تفکر استراتژیک و تصمیمگیری
این نوع مصاحبهها به شما فرصت میدهند تا نشان دهید چگونه تصمیمهای استراتژیک برای حل مسائل و چالشهای تجاری را اتخاذ میکنید. این موضوع به ارزیابی قابلیت شما در تصمیمگیری در شرایط نامعلوم و پیچیده میپردازد.
در کل، مورد کاوی در مصاحبه یک ابزار ارزشمند برای کسبوکارها و شرکتهای مشاوره است تا توانمندیهای کارجویان را به صورت مستقیم و عملی ارزیابی کنند و از این طریق بهترین انتخابها را برای استخدام انجام دهند.
شرکتهای مشاور مدیریت نظیر Bain، Deloitte، Bcg و McKinsey که به طور مداوم اعضای جدید میپذیرند(نرخ ترک شغل در این صنعت حدود 22 درصد است)، سالهاست از روش مصاحبه موردی استفاده کردهاند. آنها به افرادی نیاز دارند که بتوانند دیدگاههای استراتژیک را توسعه دهند، و موردکاوی در مصاحبه کمک میکند که از ابتدا مشخص شود یک متقاضی چطور یک سوال استراتژیک را تحلیل و راه حلهای ممکن را ارائه میدهد. دیگر شرکتهای مطرح نیز مثل مایکروسافت، دل، استیپلز و… نیز از این تکنیک استفاده کردهاند.
این مقاله را هم مطالعه کنید: جذب و استخدام چیست؟(به همراه فرمهای مورد نیاز)
نمونه مورد کاوی در شرکت مکنزی
به طور مثال یکی از سوالات مصاحبه موردی در شرکت مکنزی در ادامه آمده است:
مشتری شما پیست اسکی است. گرم شدن کره زمین باعث شده است که میزان بارش برف طبیعی 50٪ کاهش یابد و این به شدت باعث نگرانی مشتری شما شده است. چه پیشنهادی برای آن ها دارید و چرا؟
جمعبندی و نکات پایانی
مورد کاوی در مصاحبه به خصوص برای مشاغلی که هیچ پیش زمینه درست یا متقاضی نمونه برای آن وجود ندارد و مستلزم داشتن مدرک و تجربه خاصی هم نیست، به شما این امکان را میدهد که همه افراد را به یک چشم ببینید، اما این روش در سنجش شایستگیهایی نظیر انگیزش، رهبری و یا توانایی کار با دیگران کاربرد ندارد.
بدیهی است فردی که این مصاحبه را انجام میدهد میبایست به سناریو مورد نظر و شایستگیهای مورد ارزیابی تسلط کامل داشته باشد که بر اساس پاسخهای متقاضی، وی را مورد ارزیابی قرار دهد.
سخن پایانی این که به کارگیری مورد کاوی در مصاحبه در کنار سایر روشهای مصاحبه به ما کمک میکند تا با ریسک کمتری در خصوص متقاضیان استخدام به خصوص برای مشاغل کلیدی تصمیم گیری کنیم.
اگر به توسعه مهارتهای مصاحبه گری خود علاقمند هستید دوره آموزشی جذب و استخدام و مصاحبه گری حرفهای برای شما مفید خواهد بود.
منابع:
https://www.caseinterview.com/
استخدام و حفظ بهترین کارکنان/ترجمه دکتر علی شیرازی
تجربیات شخصی نویسنده در مصاحبه های استخدامی
نویسنده: سونیا جلالی
درباره سونیا جلالی
من سونیا جلالی هستم، موسس آکادمی تخصصی مدیریت منابع انسانی، نزدیک به دو دهه در حوزه مدیریت منابع انسانی کارکردم و عناوین مختلفی را یدک کشیدم. از زمانی که مدیریت منابع انسانی را شناختم جایگزین بهتری برای آن پیدا نکردم که به بودن من معنا دهد، شناخت انسانها و پيچيدگیهاشون و كمك به آنها برای رشد و توسعه و موثر بودن شان در سازمان چيزی بود كه در پیاش بودم و يافتمش و رفته رفته خواندم و تجربه كردم و آموختم و لذت بردم و رشد کردم.
نوشته های بیشتر از سونیا جلالی
دیدگاهتان را بنویسید