در دام خطاهای جدی مصاحبه استخدامی نیفتید!
مصاحبه استخدامی یکی از ابزارهای ارزشمند و بسیار رایج ما در انتخاب کارکنان است به گونهای که بیش از 98% شرکتها در دنیا از آن استفاده می کنند. در کنار این مزایا چندین اشتباه متداول وجود دارد که همه ما کما بیش به آن دچار میشویم و میتواند اثربخشی مصاحبههای استخدامی ما را به شدت کاهش داده و یا از بین ببرد، در این مقاله قصد دارم 4 تا از رایجترین خطاهای جدی مصاحبه استخدامی را با شما به اشتراک گذارم.
خطاهای رایج مصاحبه استخدامی
خطای اول: رهاورد(قضاوت)های فوری
به جلسات مصاحبهای که تا الان برگزار کردید فکر کنید، در چند درصد مواقع در 10 دقیقه اول در مورد داوطلب استخدام به تصمیم نهایی رسیدید؟ و احتمالا بقیه زمان مصاحبه را به دنبال شواهدی گشتید که قضاوت اولیه شما را تایید کند؟!
یکی از اشتباهات بسیار رایج ما در مصاحبههای استخدامی قضاوت(ره آورد) های فوری است، یعنی در چند دقیقه آغاز مصاحبه، درباره داوطلب به نتیجه قطعی میرسیم و ادامه مصاحبه نمیتواند چیزی بر این دیدگاه بیفزاید و یا موجب تغییر دیدگاه ما شود. اگر از کسی خوشمان بیاید دنبال شواهدی میگردیم که این ارزیابی اولیه ما را تایید کند و بالعکس.
در حقیقت زمانی که در اولین دقایق مصاحبه دست به قضاوت میزنیم توان گوش دادن موثر به بقیه صحبتهای داوطلب استخدام را از دست میدهیم.
یک تحقیق که روی 780 مصاحبه کننده در 6 کشور اروپایی انجام شد نشان داده است که به طور متوسط 20 درصد آنها در 10 دقیقه اول و 40 درصد آنها در 20 دقیقه اول مصاحبه تصمیم میگیرند و قضاوت میکنند و بقیه جریان مصاحبه و توضیحات مصاحبه شنونده تاثیری در ارزیابی و تصمیم آنها ندارد.
خطای قضاوتهای فوری
چه باید کرد؟
تعلیق قضاوت توانایی مهمی است که به مصاحبه کنندگان اجازه و فرصت میدهد که صحبتهای مصاحبه شونده را بدون پیش داوری و بدون گرفتار شدن در دام قضاوتها و برداشتها زودرس و نادرست گوش کنند. «تعلیق قضاوت» مستلزم داشتن صبر برای دستیابی به تمام واقعیتهای موجود در مورد داوطلب، قبل از هرگونه تصمیمگیری است.
تعلیق قضاوت مهارتی است که از طریق توجه، تکرار و تمرین تقویت میشود در طول جلسه مصاحبه به خودتان هشدار دهید که در دام قضاوتهای زودهنگام گرفتار نشوید. به خودتان مرتب یادآوری کنید که هنوز دقایقی از وقت مانده و شما میتوانید ابعاد و زوایای جدیدی از مصاحبه شونده را کشف کنید.
برای شخص من بسیار اتفاق افتاده که در جریان یک مصاحبه و بعد از دریافت اطلاعات جدید، نظرم به صورت کامل درباره مصاحبه شونده و مهارتها و شایستگیهای او تغییر کرده است.
خطای دوم: شباهت و یا عدم شباهت
همه ما خودمان را دوست داریم، خودمان را قبول داریم، تا حدودی از خود راضی و خودپسند هستیم! این ویژگی در مصاحبه استخدامی باعث میشود متقاضی استخدامی که شبیه ماست را بیشتر میپسندیم. برعکس چندان مجذوب یک متقاضی استخدام که به هر دلیل شبیه ما نیست نشویم حتی از آن فراتر نقاط ضعف کسی که شبیه ماست را نبینیم یا حتی اگر آن را میبینیم آن را ضعف جدی یا مهمی تلقی نکنیم مثلا اگر من فرد منظمی هستم ممکن است به دلیل این که یک فرد 10 دقیقه دیر به جلسه مصاحبه رسیده است، آن را ضعف جدی تلقی کنم و از ابتدا برچسب رد را به سینه متقاضی آویزان کنم!
چه باید کرد؟
ملاک ارزیابی در استخدام ما نیستیم، برای استخدام میبایست معیارهای دقیق و روشن و توافق شده داشته باشیم بهترین حالت وجود یک مدل شایستگی و ارزیابی داوطلبان بر اساس مدل شایستگی است، به جای این که افکار و سلایق مصاحبهکنندگان مبنای رد و یا پذیرش داوطلبان باشد.
خطای سوم: خطای هالهای
تا به حال پیش آمده که به خاطر یک ویژگی داوطلب استخدام، مثل سطح بالای زبان انگلیسی سایر ویژگیهای او را مطلوب ارزیابی کنید؟ یا بالعکس داوطلبی که مثلا 10 دقیقه دیر به جلسه مصاحبه رسیده را نامنظم ارزیابی کرده و سایر ویژگیهای وی را نیز نامطلوب ارزیابی کنید؟ اگر پاسخ بله است دچار خطای هالهای شدید.
خطای هالهای یعنی من یکی از ویژگیهای شما را میبینم و بر اساس آن ویژگی در مورد سایر ویژگیهای شما پیشداوری میکنم.
یک مثال بارز برای خطای هالهای این است که ما یک متقاضی را به علت ظاهر آراسته و یا کلام دلنشین بسیار مطلوب ارزیابی میکنیم فارغ از این که آیا این ویژگیها بر عملکرد داوطلب در شغل مورد نظر ما موثر است و یا خیر؟
چه باید کرد؟
رفتارها و ویژگیهای مختلف متقاضی استخدام را به صورت مستقل از هم و بر اساس تجزیه و تحلیل شغل و یا مدل شایستگی ارزیابی کنید و اجازه ندهید یک ویژگی و یا رفتار مثبت و یا منفی، بقیه رفتارها، قابیلتها، قوتها و ضعفهای ارزیابی شونده را تحت تاثیر قرار دهد.
خطای چهارم: خطای تعمیم
همه فارغ التحصیلان دانشگاه … بیسواد هستند!
خانمها برای مشاغل مهندسی مناسب نیستند!
دهه هفتادیها مدیریت پذیر نیستند!
جملات بالا مصداقهای روشنی از خطای تعمیم هستند. خطای تعمیم که خطای ارزیابی کلیشهای نیز نامیده میشود یعنی ما قبل از کسب اطلاعات کافی و بر اساس پیشداوریهایی که در مورد یک گروه خاصی از افراد(مردم یک کشور، شهروندان یک شهر، فارغ التحصیلان یک دانشگاه و…) داریم اقدام به ارزیابی عجولانه درباره آنها بکنیم. رواج این خطا به قدری است که برخی مصاحبه کنندگان قبل از برخورد حضوری با فرد و بر اساس رزومه گرفتار آن میشوند.
چه باید کرد؟
هر چقدر تعامل ما با یک فرد بیشتر شود، اثر کلیشهها در شناخت و درک وی کمتر میشود پس طراحی یک مصاحبه ساختارمند بر مبنای شایستگیها آثار مخرب خطای تعمیم را کاهش میدهد.
جمع بندی
جمع بندی این که خطاهای مصاحبه استخدامی اجتناب ناپذیر هستند حتی افرادی که ادعای مصاحبهگری حرفهای را نیز دارند در دام این خطاها گرفتار میشوند. شناخت و آگاهی نسبت به این خطاها، طراحی یک ساختار برای مصاحبه، نظیر مصاحبه شایستگی محور استفاده از معیارهای و شاخصهای دقیق برای ارزیابی و همچنین بهره گیری از ارزیابی تیمی میتواند تا حدود زیادی این خطاها را کاهش داده و شانس ما را برای ارزیابی درست و انتخاب شایسته ترینها افزایش دهد. پس لطفا در مصاحبه استخدامی به خطاها آگاه باشید و به حس درونی خود اعتماد نکنید!
اگر به توسعه مهارتهای مصاحبه گری خود علاقمند هستید دوره آموزشی مصاحبه گری حرفهای برای شما مفید خواهد بود.
منابع:
شرکت های موفق جهان چگونه استخدام می کنند؟/ دکتر بهزاد ابوالعلایی
مدیریت منابع انسانی/ گری دسلر
اسرار کار در گوگل/ لزلوباک، ترجمه منصور شیرزاد، محمدحسین میرمجیدی
تجربیات شخصی نویسنده در مصاحبههای استخدامی
نویسنده: سونیا جلالی
درباره سونیا جلالی
من سونیا جلالی هستم، موسس آکادمی تخصصی مدیریت منابع انسانی، بیش از یک دهه در حوزه مدیریت منابع انسانی کارکردم و عناوین مختلفی را یدک کشیدم. از زمانی که مدیریت منابع انسانی را شناختم جایگزین بهتری برای آن پیدا نکردم که به بودن من معنا دهد، شناخت انسانها و پيچيدگیهاشون و كمك به آنها برای رشد و توسعه و موثر بودن شان در سازمان چيزی بود كه در پیاش بودم و يافتمش و رفته رفته خواندم و تجربه كردم و آموختم و لذت بردم و رشد کردم.
نوشته های بیشتر از سونیا جلالی
دیدگاهتان را بنویسید