میکرولرنینگ چیست و چه کاربردی دارد؟
همه چیز بعد از بحران کرونا در جهان تغییر کرد. نحوه خرید مردم، نحوه رفت و آمد، نحوه دید و بازدید، نحوه کار و از همه مهمتر نحوه آموزش و توانمندسازی افراد. دیگر کلاسهای رسمی یا کلاسهای طولانی مدت محبوبیت ندارد و افراد دوست دارند در کوتاهترین زمان ممکن به یادگیری برسند تا محتوای خودشان را سریع پیدا کنند.
بر مبنای مطالعات انجام شده در دانشگاه کالیفرنیا-ایروین تمرکز فرد تنها 11 دقیقه است و پس از آن دچار حواسپرتی خواهد شد. این جا همان جای است که مفهوم میکرولرنیگ(Microlearning) یا یادگیری خرد یا ریزیادگیری معنا و اهمیت پیدا میکند. جایی که شما در عرض چند دقیقه به محتوای خود خواهید رسید.
میکرولرنینگ (Microlearning) یا یادگیری خرد چیست؟
میکرولرنینگ فرآیندی است که در آن دانش و مهارت با دورههای کوتاه، مطالعه یا تمرین به دست میآید. یک روش آموزشی جدید است که به سرعت در حال رشد میباشد.
میکرولرنینگ به سادگی به عنوان تمرین یادگیری از طریق محتوای کوچک تعریف می شود که در زمان و جایی که یادگیرنده به آن نیاز دارد ارائه می شود و در دسترس است.
اساساً، ایده میکرولرنینگ این است که مطالب آموزشی را به ماژولها یا فواصل کوتاه و محتوایی قابل هضم تقسیم کند.
تابوی یادگیری خرد شکسته شده است و با ورود نسل زد به بازار کار، سرعت تغییرات مداوم و کسب مزیت رقابتی در سازمانها به یک ضرورت تبدیل شده است. در واقع کارمندان میتوانند با استفاده از فناوری و ابزارهای مدرن در هر مکان و هر زمان به محتوای مختلف دسترسی داشته باشند. در محیط کار مدرن امروزی، راهحلهای مقرون به صرفه و کمهزینهای وجود دارد که کارکنان بیشتر ترجیح میدهند، اینجاست که یادگیری خرد مطرح میشود.
میکرولرنینگ برای تمامی محتواها و تمامی سرفصلها قابل استفاده است.
یک مطالعه گالوپ از شرکتهای مختلف نشان میدهد، که 58 درصد کارمندان گفتهاند: “اگر درسها به واحدهای کوچکتر تقسیم شود بهتر یاد خواهند گرفت”. همچنین 94 درصد افراد در سایتهای آموزشی به دنبال دورههای رفتهاند که کمتر از 10 دقیقه بوده است.
میکرولرنینگ رویکردی برای یادگیری اطلاعات جدید در تکههای کوچک در یک زمان است. به طور معمول، جلسات ریز یادگیری کمتر از ده دقیقه است وممکن است گاهی حتی کمتر از یک دقیقه طول بکشد.
میکرولرنینگ از کجا آمده است؟
کل مفهوم میکرولرنینگ براساس منحنی فراموشی هرمان ابینگهاوس بنا شده است. وی اولین فردی بود که در دهه 1880 رویکرد علمی و طبقه بندی شده برای حافظه ایجاد کرد و جهان را با مفاهیمی مانند منحنی یادگیری و فراموشی آشنا کرد. او عنوان میکند: “حافظه در طول یادگیری ثابت نمیماند و میتواند چندین بار افزایش و کاهش یابد و دوباره برگردد.” این مورد به موضوع و نحوه ارائه آن خیلی وابسته است. طبق منحنی فراموشی ابینگهاوس افراد معمولا 80 درصد دانش آموخته شده را در عرض یک ماه از دست میدهند. به خاطر همین موضوع یادگیری خرد بسیار مهم است به گونهای که تقسیم محتوا به قطعات کوچکتر و ارائه آن در بازههای زمانی مختلف برای بهبود در حفظ و نگهداشت دانش موثر است.
مزایای میکرولرنینگ چیست؟
- برای شلوغی کارکنان در طول روز که نمیتوانند برنامه آموزشی داشته باشند بسیار مناسب است. (استفاده بهینهتر از زمان)
- بر روی یک هدف تمرکز دارد.
- اهداف روشنی دارند و در تعاملات یادگیری مختصر است.
- سریعتر ارائه میشوند.
- تعامل فراگیران را افزایش میدهد.
- مقرون به صرفه هستند.
- یادگیری شخصی را فعال میکند.
- حفظ دانش و نگهداری آن را بهبود میدهد. (طبق تحقیقات انجام شده یادگیری خرد حفظ اطلاعات را تا 80 درصد بهبود داده است.)
- با توجه به ساده و کوتاه بودن همیشه در دسترس است. (در تلفنهای همراه، در ایمیلها، در تابلوهای اعلانات و …)
- انعطاف پذیر و راحتترند.
چالشهای میکرولرنینگ چیست؟
- ایجاد و نگهداری موارد آموزشی همانقدر که آسان است، دشوار هم است. شما برای ریز کردن موارد آموزشی خود باید زمان بگذارید و باید اطمینان حاصل کنید که هم راستای برنامههای سازمان است و برای فراگیران مفید است. علاوه بر این معنادار کردن محتوا در مدت زمان کوتاه میتواند دشوار باشد.
- شخصی سازی محتوا برای هر فرد سخت و دشوار است. از آنجا که محتواهای سنتی به بخش کوچک تقسیم خواهد شد باید دقت کنید که هر محتوا می تواند برای چه شخصی مناسب باشد.
- مشکلات دسترسی به محتوا. شما باید مطمئن باشید که سادهترین راه و بهترین راه برای ارائه محتوا به نفرات را دارید.
- کمبود زمان. همانقدر که افراد میتوانند به راحتی محتوای خود را در طول زمانهای مختلف در صفحات اینترنت پیدا کنند همانقدر هم باید به دنبال محتواهای ارائه شده توسط شما باشند. به این موضوع فکر کنید وقتی افراد میتوانند محتوای خود را به راحتی پیدا کنند چرا باید به سمت محتواهای خرد شما حرکت کنند؟
رابطه میکرولرنینگ با نسل زد
مفهوم یادگیری خرد با نسل زد بسیار نزدیک است و میتوان گفت یکی از علتهای گسترش یادگیری خرد ورود نسل زد به بازار کار میباشد. آنها نمیخواهند زمان زیادی صرف بدست آوردن اطلاعات کنند و از آنجایی که از همان ابتدا با تکنولوژی بزرگ شدهاند راحت میخواهند اطلاعات خود را پیدا کنند. از اینستاگرام، یوتیوب، توئیتر، آپارت و ….
این به معنی این نیست که یادگیری سنتی در کلاسهای رسمی خوب نیست اما سازمانها برای عقب نماندن باید ترکیبی از موارد را داشته باشند. اگر بخش عمدهای از همکاران شما نسل زد هستند حتما به گنجاندن یادگیری خرد در برنامههای آموزشی خود فکر کنید.
نمونههای میکرولرنینگ
یکی از بخشهای یادگیری خرد مشارکت است. بدون مشارکت نفرات یادگیری خرد هیچ معنایی ندارد. چالش واقعی ایجاد این تعاملات کوتاه و ایجاد ارزش برای یادگیرنده و کسب و کار است. نوع و طول محتوا به زمینه و اهداف یادگیری شما بستگی دارد. شما در هر حالی باید به اهداف یادگیری خود نزدیک شوید.
شما برای ارائه میکرولرنینگ میتوانید از موارد ذیل پیروی کنید:
- میکروکپی (پیامها یا نکات کوتاه و هدفمند مانند: پیامهای خطا، توضیح در خصوص فرمها و …)
- فعالیتها یا تجربههای مرتبط به کار
- نحوه انجام کار
- دستورالعمل کار
- اینفوگرافیگ (آماری، اطلاعاتی، جدول زمانی، جغرافیای، سلسله مراتبی و …)
- ویدیوی آموزشی کوتاه مدت (توضیح دهنده، کوتاه و تعاملی، انیمیشنهای تخته سفید، ریز سخنرانی و …)
- آزمونهای کوتاه و چند سوالی
- استفاده از اپلیکیشن های مختلف یا ارسال لینک آنها (گوگل، آپارات، یوتیوب ، تدکس و …)
- استفاده از گیمیفیکیشن Gamification (بازیوارسازی)
اگر نفرات شما زمان زیادی ندارند که ویدیوهای آموزشی مشاهده کنند به آن ها کمک کنید، بدانید در چه چیزی نیاز به بهبود دارند، سپس برایشان ویدیوهای کوتاه تهیه کنید. سخنرانیهای کوتاه از سایتهای مختلف پیدا کنید. شما میتوانید از سایتهای مختلف مثل لینکدین، یودمی، کورسرا، مکتب خونه، میتالرن، فرادرس و… استفاده کنید. برای آنها اشتراک تهیه کنید تا در لحظه مشکل خود را حل کنند.
این واقعیت دارد که برخی از دورههای سایتهای مختلف طولانی است اما همهشان توضیحات درس دارند و به راحتی میتوانید محتوا را عقب و جلو کنید تا به هدف خود برسید. از نمایشهای تصویری یا اینفوگرافیگ استفاده کنید، همهی ما با دیدن موارد بصری ترغیب به خواندن میشویم پس در این مورد سلیقه به خرج دهید.
چک لیست میکرولرنینگ
میکرولرنینگ در تمامی موارد یک برنامه ایدهآل برای آموزش و توسعه سازمان شما است به خصوص زمانی که میخواهید یک تحول سریع در سازمان خود ایجاد کنید و نفرات باید سریع این موارد را به کار خود اضافه کنند. برای این که ببینید یادگیری خرد چگونه میتواند عمل کند چک لیست زیر را دنبال کنید:
عملکرد یادگیرنده
- هدف از عملکرد افراد چیست؟
- چه مواردی را در عملکرد اشخاص میخواهید بهبود دهید؟
- آیا میتوان آن را به اجزای کوچک تقسیم کرد؟
- آیا میتوان هدف آموزشی را در یک جلسه محقق کرد؟
- موارد چگونه در کار استفاده خواهند شد؟
طراحی آموزشی
- آیا میتوان به زبان ساده آن را طراحی کرد؟
- آیا بهترین شیوه طراحی یادگیری خرد است؟
- چگونه میتوانید یک طراحی کامل در یادگیری خرد داشته باشید؟
- آیا میتوان از طراحی خود در سایر موارد استفاده کرد؟ (تعمیم پذیر است)
- آیا طراحی من تعاملی است؟
نحوه ارائه (رسانه)
- آیا میخواهید از رسانههای تصویری یا صوتی استفاده کنید؟ یا از متن، تصویر، اینفوگرافیگ یا …؟
- آیا کیفیت رسانه شما با کیفیت سازمان شما همسو است؟ (بازاریابی و تبلیغات)
- آیا یادگیری شما در زمان نیاز در دسترس است؟ (مانند در دسترس بودن در گوشی موبایل)
سخن آخر
میکرولرنینگ در پاسخ به سرعت فزاینده زندگی تکامل یافته است. حتی قبل از اینکه COVID آموزش حضوری را به چالش تبدیل کند، افراد پرمشغله برای یافتن زمانی برای یادگیری تلاش میکردند.
در سال 2014، Deloitte این گزارش رو به اشتراک گذاشت: “کارمندان متوسط 1٪ (فقط 24 دقیقه) از هفته را صرف یادگیری می کنند.”
به این سوال فکر کنید: آخرین باری که یک محتوای طولانی را دیدید چه زمانی بوده است؟ یا چندبار در هفته برای دیدن یک محتوای طولانی زمان میگذارید؟ شما هر روز با یادگیری خرد سر و کار دارید، وقتی در صفحات اینستاگرام یک موضوع آموزشی میبینید، وقتی در سایتهای مختلف یک مقاله می خوانید یا وقتی حتی با دوست خود در مورد یک موضوع صحبت و از تجربیات آن استفاده میکنید.
خواه یا ناخواه بخش زیادی از محتوایهای آموزشی به سمت خرد شدن دارند حرکت میکنند. قطعا برخی از دورههای لینکدین را دیدهاید، آنها یک محتوای 40 دقیقهای به شما به صورت یکجا نمیدهند، آن ها 40 دقیقه را به قطعات کوچکتر تقسیم خواهند کرد. برای داشتن یک سازمان پویا حتما به گنجاندن یادگیری خرد در برنامههای آموزشی سازمانتان فکر کنید.
اگر در حال حاضر در حوزه آموزش و توانمندسازی کارکنان مشغول به کار هستید و یا آینده حرفهای خود را در این حوزه ترسیم کردهاید دوره آموزشی گام به گام طراحی سیستم آموزش کارکنان به شما دانش و مهارت لازم برای ایفای نقش به عنوان متخصص آموزش را میدهد.
منابع:
www.klassacademy.com
www.servicedeskinstitute.com
www.techtarget.com
www.valamis.com
www.allencomm.com
نویسنده: میثاق خوشخوی
درباره میثاق خوشخوی
میثاق خوش خوی هستم و از سال 1399 وارد حوزه منابع انسانی شدم. به صورت کلی در تمامی ماژولهای منابع انسانی فعالیت کردم و به صورت تخصصی در حیطه یادگیری و توسعه فعالیت میکنم. منابع انسانی و موضوعات مربوط به مدیریت سرمایههای انسانی بخش عمدهای از زندگی کاری و شخصی من رو در برگرفته، به طوری که به همهی موارد از این دید نگاه میکنم و درحوزههای گفته شده مشغول به تولید محتوا هستم. misaghkhoshkho@gmail.com
نوشته های بیشتر از میثاق خوشخویمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
دوره های آموزشی مرتبط
دوره آموزشی طراحی و اجرای برند کارفرمایی
دوره آموزشی مصاحبهگری حرفهای
دوره آموزشی مصاحبه شایستگی محور
دوره جامع مدیریت منابع انسانی
دوره آموزشی جذب و استخدام
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
کاش در این زمینه یه دوره آموزشی تهیه بفرمایید مثل بقیه دوره ها کاملا اثر بخش و کاربردی