تمرین شنیدن ناگفتهها

عضوی از تیم مدیریتی یک سازمان هستید؟ این تمرین را امتحان کنید. بار بعدی که در یک جلسه شرکت کردید با خودتان عهد کنید که یک کلمه هم حرف نزنید! شاید کار پیش پا افتادهای به نظر برسد، اما گوش دادن نیازمند شهامت است، این کار یعنی باید نسبت به آنچه میشنوید پذیرا باشید.
این آزمایش برای بسیاری از مدیران اجرایی حکم شکنجه را دارد. آنها به جلساتی عادت دارند که با حرفهای از پیش آماده شده به آن میروند و منتظر فرصتی مناسب برای به کرسی نشاندن حرف خودشان هستند.
آنها به هیچ چیز و هیچ کس گوش نمیدهند و فقط به دنبال لحظه مناسبی میگردند که وسط بحث بپرند و آن را به نفع خود تمام کنند. گاهی افراد در جلسات آن قدر حواسشان به حرفهای خودشان است که متوجه نمیشوند همه راهها برای مباحثه را بستهاند. ما در هر دقیقه 125 تا 250 کلمه میشنویم اما به 1000 تا 3000 لغت همزمان فکر میکنیم!
نکته جالب در مورد گوش دادن این است که این مهارت حتی در یک گروه آواز خوانی نیز معنادار است، مک کارتی رهبر گروه کر ولس کتیدرال، یکی از بهترین گروههای کر سراسر دنیا میگوید: اهمیت شنیدن از تولید صدا بیشتر است. در آواز خوانی دسته جمعی افراد باید به هم گوش دهند و بر اساس آن پاسخ دهند. بهترین گروه کر گروهی است که میشنود و پاسخ میدهد؛ حساسیت متقابل است که آنها را متمایز میکند. |
هر چه رده بالاتری داشته باشید، گوش دادن مهمتر میشود. زمانی که یک رهبر شروع به صحبت کردن میکند، اکثر افراد گوش دادن به یکدیگر را متوقف و سعی میکنند سرجایشان مرتب بنشینند. اما زمانی که رهبر سکوت کند، افراد مانند یک گروه کر بی نقص به یکدیگر گوش میکنند و پاسخ میدهند این گونه و اینجاست که کاری متمایز ظهور میکند.
تمرینهایی برای شنیدن ناگفتهها در جلسات
گوش دادن فعال یعنی حواسمان به آن چه گفته نمیشود هم باشد، احساسات و عواطف پشت کلمات، برای تمرین این موضوع:
1- در جلسات به نوبت یک نفر را به عنوان شنونده انتخاب کنید، جدولی آماده کنید که یک ستونش مطالب گفته شده باشد و ستون دیگرش معنای آنها، این کمک میکند به چیزی گوش کنیم که گفته نمیشود و راه سادهای است برای هویدا کردن تناقضات، ترسها و حقایق ناگفته، بعد از پایان جلسه این دو ستون را با هم مقایسه و در مورد آن با سایر اعضای جلسه گفتگو کنید.
2-بعد از شنیدن صحبتهای نفر مقابل 5 تا 10 ثانیه سکوت کنید.
3- بعد از شنیدن صحبت های طرف مقابل زمانی را به فکر کردن اختصاص دهید و سپس پاسخی واقعی به آن چه گفته شده بدهید و نه حرفهایی که از قبل آماده کردهاید.
4- حرف دیگران را قطع نکنید.این عادت ساده برای بسیاری از افراد دشوار است، اما میتواند ضرباهنگ مباحث را به کلی تغییر دهد.
ما زمانی حرف دیگران را قطع میکنیم که فکر میکنیم میدانیم آن استدلال یا جمله به کجا ختم میشود، اما این وسط حرف پریدن میتواند به قیمت از دست رفتن ایدهها و اندیشههای جدید باشد. علاوه بر این، وقتی افراد در جلسه بدانند که حرفشان قطع نمیشود، حال و هوای آن جلسه تغییر میکند. در این شرایط بیقراری برای یافتن زمانی برای صحبت کردن پایان مییابد. این که بدانی شنیده میشوی فضا را برای تفکر بازنگه میدارد.
5- با ذهن باز و به دور از قضاوت پا به جلسه بگذارید، هر زمان قضاوتی سراغتان آمد آن را آگاهانه کنار گذاشته و تنها به حرف های گوینده گوش دهید.
گوش دادن واقعی و عمیق دنیای متفاوتی را برایمان می سازد، دنیایی که کمتر لمسش کردهایم.
برای این تجربه آمادهاید؟
برگرفته از کتاب مدیریت فراسوی اعداد با آمیختهای از تجربیات شخصی نویسنده
نویسنده: سونیا جلالی

درباره سونیا جلالی
من سونیا جلالی هستم، موسس آکادمی تخصصی مدیریت منابع انسانی، بیش از یک دهه در حوزه مدیریت منابع انسانی کارکردم و عناوین مختلفی را یدک کشیدم. از زمانی که مدیریت منابع انسانی را شناختم جایگزین بهتری برای آن پیدا نکردم که به بودن من معنا دهد، شناخت انسانها و پيچيدگیهاشون و كمك به آنها برای رشد و توسعه و موثر بودن شان در سازمان چيزی بود كه در پیاش بودم و يافتمش و رفته رفته خواندم و تجربه كردم و آموختم و لذت بردم و رشد کردم.
نوشته های بیشتر از سونیا جلالی
دیدگاهتان را بنویسید