مصاحبه موردی چیست؟
نویسنده: سونیا جلالی
زمان مطالعه: 4 دقیقه
مصاحبه استخدامی یک هدف عمده دارد و آن فراهم کردن فرصت برای مصاحبهگر و متقاضی شغل برای به دست آوردن اطلاعاتی که جهت اخذ بهترین تصمیم به آن نیاز دارند.
مصاحبه بر اساس هدف، به شکلهای مختلف قابل انجام است، به طور مثال مصاحبه بیوگرافی محور، مصاحبه شایستگی محور، مصاحبه موقعیتی و ...
اما برخی شرکتها پا را فراتر گذاشته و با استخدام از طریق مصاحبه موردی برای مشاغل استراتژیک، درک عمیق تری از متقاضی و این که چگونه با مسائل مواجه میشود به دست میآورند.
مصاحبه موردی
مصاحبه موردی روشی است که متقاضی را در معرض یک سناریو و مشکل کسب و کار، مشابه مواردی که در شغل با آنها روبرو میشود قرار میدهیم. این سناریو اغلب شامل وضعیتی از کسب و کار است و فرد باید پیشنهادات و نظراتی در رابطه با شرایط حاضر بدهد. به طور معمول در این روش چند دقیقهای زمان در اختیار فرد قرار میگیرد تا اطلاعات داده شده را تحلیل و سپس پاسخ را ارائه نماید. از متقاضی انتظار میرود که حداقل یک راه حل مناسب برای حل مشکل ارائه دهد؛ و مصاحبهگران میتوانند ببینند که یک متقاضی چگونه با یک مشکل مواجه میشود؟
به طور مثال فرض کنیم که هدف استخدام مدیر بازاریابی است، مصاحبهگر ویژگیهای عمومی یک صنعت و مشتریان آن را برای متقاضی شرح میدهد و بعد به طور مثال از متقاضی میپرسد که از چه روشی برای عرضه یک محصول جدید به بازار استفاده خواهد کرد؟ نوع توضیحات متقاضی توان وی را در تحلیل مساله و تشخیص راه حلهای ممکن نشان میدهد. |
این مصاحبه سه ویژگی عمده دارد:
1- تا حد امکان به شرایط واقعی نزدیک میشود و فرصتی است که میتوان توانایی ذهنی فردی با آمادگی کم یا بدون آمادگی را سنجید.
2- به متقاضیان کمک میدهد که درک بهتری از شغل به دست آورند.
3- شایستگیهای نظیر تفکر استراتژیک، توانایی تجزیه و تحلیل و قضاوت، حل مساله و تصمیم گیری، تفکر منطقی، گوش دادن فعال، پرسش گری و...را مورد ارزیابی قرار میدهد.
برخی از موضوعاتی که میتواند برای نوشتن یک سناریو مصاحبه موردی کاربردی باشد عبارتند از: راه اندازی یک خط تولید جدید، انتخاب یک تامین کننده مناسب، بهبود برند یک سازمان، نحوه پاسخ به یک تهدید رقابتی و...
مصاحبه موردی بسیار شبیه تمرین مطالعه موردی است که در کانونهای ارزیابی مورد استفاده قرار میگیرد این تمرین یک ابزار مسئله محور در کانونهای ارزیابی محسوب میگردد و شرکت کنندگان با استفاده از مهارتهای تحلیلی و دانش سازمانی خود اقدام به حل آن مینمایند. معمولا شرکت کنندگان در این تمرین اطلاعاتی را در قالب جداول و نمودارها(مرتبط با شغل مورد نظر) دریافت میکنند و به شرکت کننده وقت میدهند تا اطلاعات را تحلیل و گزارشی در مورد آن بنویسد، البته یک سناریو مطالعه موردی کانون ارزیابی معمولا بسیار مفصلتر از سوالاتی است که در مصاحبه موردی به عنوان سناریو طرح می شود.
مصاحبه موردی بیشتر در مورد متقاضیان پستهای مهم مورد استفاده قرار میگیرد به طور مثال زمانی که قرار است یک مدیر کارخانه ویا یک مشاور را استخدام کنید.
شرکتهای مشاور مدیریت نظیر Bain، Deloitte، Bcg و McKinseyکه به طور مداوم اعضای جدید می پذیرند(نرخ ترک شغل در این صنعت حدود 22 درصد است)، سالهاست از روش مصاحبه موردی استفاده کردهاند. آنها به افرادی نیاز دارند که بتوانند دیدگاههای استراتژیک را توسعه دهند، و مصاحبه موردی کمک می کند که از ابتدا مشخص شود یک متقاضی چطور یک سوال استراتژیک را تحلیل و راه حلهای ممکن را ارائه میدهد. دیگر شرکتهای مطرح نیز مثل مایکروسافت، دل، استیپلز و... نیز از این تکنیک استفاده کردهاند.
به طور مثال یکی از سوالات مصاحبه موردی در شرکت مکنزی در ادامه آمده است: |
این مصاحبه به خصوص برای مشاغلی که هیچ پیش زمینه درست یا متقاضی نمونه برای آن وجود ندارد و مستلزم داشتن مدرک و تجربه خاصی هم نیست، به شما این امکان را میدهد که همه افراد را به یک چشم ببینید، اما این روش در سنجش شایستگیهایی نظیر انگیزش، رهبری و یا توانایی کار با دیگران کاربرد ندارد.
بدیهی است فردی که این مصاحبه را انجام میدهد میبایست به سناریو مورد نظر و شایستگیهای مورد ارزیابی تسلط کامل داشته باشد که بر اساس پاسخهای متقاضی، وی را مورد ارزیابی قرار دهد.
سخن پایانی این که به کارگیری روش مصاحبه موردی در کنار سایر روش های مصاحبه به ما کمک می کند تا با ریسک کمتری در خصوص متقاضیان استخدام به خصوص برای مشاغل کلیدی تصمیم گیری کنیم.
منابع:
استخدام و حفظ بهترین کارکنان/ترجمه دکتر علی شیرازی
تجربیات شخصی نویسنده در مصاحبه های استخدامی
دوره آموزشی غیرحضوری گام به گام جذب و استخدام اثربخش
جزوه آموزشی طراحی و اجرای مصاحبه شایستگیمحور
برچسب ها: جذب و استخدام