نکاتی برای موفقیت ارزیابان در کانون ارزیابی
نویسنده: سونیا جلالی
زمان مطالعه: 5 دقیقه
در مقاله ارزیابان: رکن کلیدی موفقیت کانون های ارزیابی و توسعه گفتیم یکی از اصلیترین ارکان کانونهای ارزیابی و توسعه، ارزیابان هستند که در کنار طراحی مناسب مدل شایستگی و همچنین طراحی ابزارها و تمرینات سنجش شایستگیها نقش مهمی در موفقیت برگزاری کانونهای ارزیابی و توسعه را ایفا مینمایند.
ارزیابان افراد متخصص و آموزش دیدهای هستند که مدلهای شایستگی و رابطه آن با عملکرد شغلی شرکتکنندگان را میشناسند و میتوانند رفتارهای مرتبط با این شایستگیها را در شرکت کنندگان مشاهده، ثبت و طبقهبندی نمایند به گونهای که امکان ارزیابی و امتیازدهی شایستگی در شرکتکننده فراهم شود. |
اما فراتر از دانش و تخصص ارزیاب، نکات به ظاهر ساده اما مهمی در اجرا وجود دارد که توجه به آن در روز برگزاری کانون میتواند به ارزیابان در ایفای نقش موثرتر کمک کند که در ادامه آنها را با هم مرور میکنیم.

نکاتی برای ارزیابان در روز اجرای کانون ارزیابی
1-در مورد شرکت کنندهای که قرار است شما ارزیابی کنید با مدیر کانون مشورت کنید، به طور مثال اگر شرکت کنندهای در کانون حضور دارد که شما نسبت به وی شناخت و قضاوت قبلی دارید، بهتر است ارزیابی وی را به سایر ارزیابان واگذار کنید.
2-قبل از آغاز هر تمرین خود را آماده کنید، نام شرکت کنندگان را بر روی فرم ثبت رفتار بنویسید؛ شایستگیهای مورد ارزیابی را لیست کنید و مستندات را مطالعه کنید.
3-کار خود را در زمان مقرر انجام بدهید، هر گونه تغییر ضروری را به مدیر کانون گزارش دهید.
4-در کار گروهی در جایی بنشینید که تا حد ممکن دور از شرکت کنندگان باشد اما بتوانید افراد مورد نظر را ببینید.
5-به هیچ عنوان با رفتار خود، اخم، لبخند و...، ضعیف یا قوی بودن شرکت کننده را به وی القا نکنید؛ تا آن جا که ممکن است اجازه دهید راحت باشند.
6-درباره عملکرد افراد بازخورد مشخص ندهید. اگر لازم شد به تمرین اشاره کنید، اما ارزیابی نکنید.
7-نسبت به شرکت کنندگان توجه ویژهای نشان ندهید، مثلا تمام وقت پذیرایی را با یک نفر نگذرانید یا مرتب درباره پیشرفت وی سوال نکنید.
8-از کارت سینه استفاده کنید و طوری رفتار کنید که به نظر میرسد می دانید چه کار میکنید!
9-فرمها و سایر مستندات را جا نگذارید و مطمئن شوید که شخص دیگری از فرمها و تمرینات مطلع نمیشود.
10-فرمها را هر چه زودتر تکمیل کنید، بهترین حالت این است که بعد از هر پایان هر تمرین زمانی را(حدود 10 دقیقه) به تکمیل فرمهای ارزیابی اختصاص دهید.
11-تا پیش از جلسه واش آپ، با سایر ارزیابها درباره جزئیات عملکرد شرکتکنندگان صحبت نکنید، چون در مشاهده آنان در تمرینهای بعدی پیش داوری ایجاد میکند.
12-از تلفن همراه خود جز در مواقع استراحت استفاده نکنید.
13-با شرکت کنندگان دوستانه رفتار کنید و به آن ها کمک کنید از تجربه حضور در کانون لذت ببرند. البته جدیت خود را در حین تمرین(حتی اگر اتفاق خنده داری بیفتد!) حفظ کنید.
14-هر سوالی داشتید از مدیر کانون بپرسید.
کوتاه سخن این که تیم ارزیاب آموزش دیده و توانمند و کمک به آن ها برای ایفای نقش موثرتر در روز کانون ارزیابی، یکی از مهمترین عوامل صحت نتایج کانون است، ساده از کنار آن نگذریم.
منابع: کتاب کانون ارزیابی بالانتاین و پوآ
تجربیات شخصی نویسنده در زمینه طراحی و اجرای کانون های ارزیابی و توسعه
دوره آموزشی غیرحضوری کانون های ارزیابی و توسعه
برچسب ها: کانون ارزیابی و توسعه